1. HABERLER

  2. PETROL

  3. BTC Hattı’ndan toplam 3 milyar 458 milyon varil petrol sevk edildi

BTC Hattı’ndan toplam 3 milyar 458 milyon varil petrol sevk edildi

Azerbaycan petrolünü Türkiye üzerinden dünya pazarlarına ulaştıran Bakü-Tiflis-Ceyhan (BTC) Ham Petrol Boru Hattı’ndan 14 yılda 4 bin 500’den fazla tankerle yaklaşık 3 milyar 458 milyon varil petrol sevk edildi.

BTC Hattı’ndan toplam 3 milyar 458 milyon varil petrol sevk edildi

Enerji Günlüğü - Azerbaycan petrolünü Türkiye üzerinden dünya pazarlarına ulaştıran Bakü-Tiflis-Ceyhan (BTC) Ham Petrol Boru Hattı’ndan 14 yılda 4 bin 500’den fazla tankerle yaklaşık 3 milyar 458 milyon varil petrol sevk edildi.

BOTAŞ, faaliyete 2 Haziran'da başlayan ve resmi açılışı 13 Temmuz 2006'da yapılan Bakü-Tiflis-Ceyhan (BTC) Ham Petrol Boru Hattı'nın son durağı olan Adana'nın Ceyhan ilçesindeki Haydar Aliyev Deniz Terminali'nden bugüne kadar 4 bin 500'ü aşkın tankerle dünya pazarına sevkiyat yapıldığını açıkladı. Botaş International tarafından yapılan açıklamada, “Bugün 14. yılımızda, 4500. tankeri yüklemişken, yükümüzün Türkiye'nin yükü olduğunu biliyor ve durmuyoruz. Bu 14 yılı ve gelecek her bir yılı ülkemize armağan ediyoruz” denildi. 

Açıklamaya göre, 1776 kilometre uzunluğundaki Ceyhan (BTC) Ham Petrol Boru Hattı'nın Ceyhan'daki deniz terminalinden, 14 yılda 3 milyar 457 milyon 928 bin 659 varil ham petrol tankerlere yüklenerek sevk edildi.

7 MİLYON VARİL DEPOLAMA KAPASİTESİ

Hazar Denizi'nden çıkartılan ham petrol, boru hattı kullanılarak Gürcistan üzerinden Ceyhan'daki deniz terminaline, buradan da tankerlerle dünya pazarlarına ulaştırılıyor.

Uzunluğu 1776 kilometre olan ve 1076 kilometresi Türkiye'den geçen hattan, Haydar Aliyev Deniz Terminali'ne ulaşan ham petrol, buradan BTC hattının Türkiye'deki kısmı işleten BIL tarafından tankerlerle petrol alıcılarına ihraç ediliyor.  

Bölgede, her biri yüzer metre çapa, yirmişer metre yüksekliğe ve birer milyon varil depolama kapasitesine sahip 7 petrol tankı, 51 blok vana istasyonu, 4 pompa istasyonu, 2 pig istasyonu bulunuyor.

BTC ile Hazar petrolü, İstanbul ve Çanakkale boğazlarındaki mevcut yoğun tanker trafiğini artırmadan güvenli şekilde dünya pazarlarıyla buluşturuluyor. 

Önceki ve Sonraki Haberler