1. HABERLER

  2. PETROL

  3. Bu yıl denizlerde petrol ve gaz yatırımları ile keşifler arttı

Bu yıl denizlerde petrol ve gaz yatırımları ile keşifler arttı

Bu yıl şu ana kadar dünya genelinde 21 yeni açıkdeniz (offshore) petrol ve gaz projesi için nihai yatırım kararı alındı ve milyarlarca varillik yeni keşifler yapıldı.

Bu yıl denizlerde petrol ve gaz yatırımları ile keşifler arttı

Enerji Günlüğü - Bu yıl şu ana kadar dünya genelinde 21 yeni açıkdeniz (offshore) petrol ve gaz projesi için nihai yatırım kararı alındı ve milyarlarca varillik yeni keşifler yapıldı.

Westwood Global Energy Group verilerine göre, 2021 yılı petrol ve gaz endüstrisi açısından oldukça iyi bir yıl oldu. 2021 yılında şu ana kadar dünyada 21 yeni açıkdeniz (offshore) petrol ve gaz projesi için kesin yatırım kararı alındı. Aynı zamanda, milyarlarca varillik yeni petrol ve gaz rezervi keşifleri yapıldı.

Orta Doğu ve Latin Amerika, 20 milyar dolar değerindeki projelerle nihai yatırım kararlarında lider konumda bulunuyor. 

ORTADOĞU’DA İRAN VE İSRAİL GAZ SAHALARI ÖNE ÇIKIYOR

Ortadoğu'da İran açıklarındaki 16 trilyon fit küp üretilebilir gaz kapasitesine sahip Farzad B doğal gaz sahası öne çıkıyor. Hindistan kamu enerji şirketi ONGC Videsh tarafından keşfedilen alan, ABD yaptırımları nedeniyle İranlı Petropars şirketi tarafından geliştirilecek.

Ortadoğu’daki bir diğer büyük proje de İsrail sularında bulunan Karish sahasında Birleşik Krallık merkezli Energean şirketinin geliştireceği Karish North alanı. Karish North, tahminen 1,2 trilyon fit küp doğal gaza ve 31 milyon varil doğal gaz sıvı rezervine sahip.

LATİN AMERİKA’DA BREZİLYA CAZİBESİNİ KORUYOR

Latin Amerika’da ise enerji dönüşümü çabalarına rağmen Brezilya hala cazip bir petrol ve doğal gaz yatırım alanı olmayı sürdürüyor. Brezilya’da Santos Havzası’nda Norveçli Equinor şirketinin işlettiği Bacalhau projesi, 1 milyar varilin üzerinde tahmini geri kazanılabilir rezervlere sahip. Projede ticari üretimin 2024'te başlaması planlanıyor. Ayrıca Santos Havzası’ndaki Mero sahasında da üretim kapasitesinin arttırılması projesi hayata geçirilecek. 

Meksika Körfezi’de cazip bölgelerden biri. BHP bölgede bulunan Shenzi North petrol sahasına 544 milyon dolar yatırım yaparak günde 30 bin varil petrol üreteceğini açıkladı. Petrol devi Shell de Meksika Körfezi’ndeki yatırımlarını ikiye çıkaracak. Shell, Whale derin deniz projesinde 490 milyon varil petrole eşdeğer rezerv olduğunu tahmin ediyor. 

EXXONMOBİL’İN GUYANA AÇIKLARINDA PETROL KEŞFİ SÜRÜYOR

Guyana açıklarında petrol keşfetmeye devam eden ABDli ExxonMobil, Whiptail-1 kuyusunda geçen ay petrol üretti ve şu anda bölgede ikinci bir kuyu açıyor. ExxonMobil, 2027 yılına kadar Stabroek Block'ta en az altı kuyuyu işletmeyi planlıyor. 

Afrika’da da Namibya son dönemde gerçekleştirilen 31 milyar varillik keşifle petrol üreten ülkeler arasına girmeye aday. 

 

Önceki ve Sonraki Haberler