1. HABERLER

  2. ELEKTRİKLİ ARAÇLAR

  3. Bu yıl elektrikli ve hibrit otomobil satışları yüzde 45 arttı

Bu yıl elektrikli ve hibrit otomobil satışları yüzde 45 arttı

2023 yılı ilk altı ayında dünyada 42.43 milyon otomobil ve ticari araç satıldı. Satışların 9.54 milyon adedi elektrikli ve hibrit araçlardan oluştu.

Bu yıl elektrikli ve hibrit otomobil satışları yüzde 45 arttı

Enerji Günlüğü - Yılın ilk yarısında dünya genelinde satılan elektrikli ve hibrit otomobil sayısı %45 artarak 6.05 milyon adede ulaştı.

China Passenger Car Association (CPCA) verilerine göre, 2023 yılı Ocak-Haziran döneminde dünya genelinde 42.43 milyon otomobil ve ticari araç satılırken, bunun 9.54 milyon adedi elektrikli ve hibrit araçlardan oluştu. Böylece elektrikli ve hibrit araç satışları bu yılki satışların %22,48’ini oluşturdu. Yılın ilk yarısında 7,22 milyon adet ile elektrikli araç satışlarının payı %76 olurken, hibrit araç satışları da 2,32 milyon adet ile %24 paya sahip oldu. İlk yarıda satılan elektrikli ve hibrit otomobil sayısı ise %45 artarak 6.05 milyon adede ulaştı. Elektrikli araçların %61'i ise Çin'de satıldı.

İlk 6 ayda dünyada satılan elektrikli ve hibrit otomobil sayısı ise %45 artarak 6.05 milyon adede ulaştı.

2022 SONU EV’LERİN %53’Ü ÇİN’DE

Öte yandan Almanya’da Baden-Württemberg Güneş Enerjisi ve Hidrojen Araştırma Merkezi tarafından yayımlanan bir incelemenin sonucuna göre, 2022 yılı sonu itibarıyla dünya trafiğindeki salt elektrikle çalışan ve hibrit otomobil toplamının yüzde 53’ü Çin yollarında dolaşıyor. Analiz, Çin’de toplam elektrikli araç sayısının 14,6 milyon adede çıkmış olduğunu da gösteriyor. 

Çin’den sonra ikinci sırada 3,4 milyon araçla Amerika Birleşik Devletleri, üçüncü sırada ise 1,8 milyon araçla Almanya yer alıyor. 

ÇİN HÜKÜMETİNİN TEŞVİK ÖNLEMLERİ ETKİLİ

Geçtiğimiz yıl zarfında yeni ruhsatları iki katına çıkaran Çin, trafiğe yeni çıkan 6,5 milyon elektrikli araç ruhsatı ile tüm piyasalarda görülen en yüksek büyümeyi kaydetmiş oldu. 

Baden-Württemberg Güneş Enerjisi ve Hidrojen Araştırma Merkezi’nin analizine göre, dünya çapında yeni trafiğe çıkma ruhsatı alan elektrikli araç toplamının yüzde 60 kadarı Çin’de gerçekleşti. Bu şaşırtıcı büyümede hükümetin teşvik önlemlerinin oldukça etkili olduğu belirtiliyor.  

ÇİNLİ BYD LİDERLİĞİ BIRAKMIYOR

Trafik ruhsatı edinen elektrikli araçların küresel sıralaması yapıldığında, 2022 yılı itibarıyla, ilk üç sıranın ikisinde Çin markalarının bulunduğu saptanıyor. BYD 1,8 milyon araçla listenin başını çekerken, SAIC 1,18 milyon araçla üçüncü sırada yer alıyor. Bu iki Çin markasının arasına 1,3 milyon elektrikli araçla ABD firması Tesla giriyor. Alman otomobil üreticisi Volkswagen, 831 bin araçla dördüncü sıraya yerleşmiş durumda.

 

Önceki ve Sonraki Haberler