1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Bu yıl temiz enerjiye 1,7 trilyon dolar yatırılacak

Bu yıl temiz enerjiye 1,7 trilyon dolar yatırılacak

2023'te temiz enerjiye yapılan küresel yatırımın 1,7 trilyon dolara yükselmesi ve güneş enerjisinin petrol üretimini ilk kez gölgede bırakması bekleniyor. 

Bu yıl temiz enerjiye 1,7 trilyon dolar yatırılacak

Enerji Günlüğü - Uluslararası Enerji Ajansı (IEA), bu yıl dünya genelinde temiz enerji yatırımlarının 1,7 trilyon dolara ulaşacağını tahmin ediyor. Yatırımlarda öne çıkan sektör ise güneş enerjisi.

Uluslararası Enerji Ajansı (IEA), yayınladığı Dünya Enerji Yatırımları Raporunda 2023 yılında küresel temiz enerji yatırımlarının 1,7 trilyon dolar olacağını öngördü. Ajans ayrıca yatırımlarda bu yıl ilk kez güneş enerjisi yatırımlarının petrol yatırımlarını geçeceğini de tahmin ediyor. 

Raporda, Küresel enerji yatırımlarının bu yıl 2,8 trilyon dolarla rekor seviyeye ulaşması bekleniyor. Bu yatırımların 1,7 trilyon dolarlık kısmının ise yenilenebilir enerji, elektrikli araçlar, nükleer enerji, şebeke, depolama, düşük emisyon yakıtlar, verimlilik ve ısı pompaları olmak üzere temiz enerji teknolojilerine yapılacağı öngörülüyor. 

Kaynak bazında en fazla yatırımın bu yıl toplamda 380 milyar dolarla güneş enerjisinde gerçekleşeceği öngörülüyor. Bu ise güneşe her gün bir milyar doların üzerinde yatırım yapılacağı anlamına geliyor.

YENİLENEBİLİR YATIRIMLARI %10 ARTACAK

Bu yıl temiz teknolojiye yapılması beklenen bu yatırımlarının 650 milyar dolarını da yenilenebilir enerjinin oluşturması bekleniyor. Bu ise bir önceki yıla göre yüzde 10 artışa işaret ediyor.

Elektrikli araç yatırımlarının 130 milyar dolara ulaşması beklenirken, elektrik sektörü yatırımlarının da 1,2 trilyon doları bulması öngörülüyor. 

Kömür, gaz ve petrol yatırımlarının ise bu yıl 2022'ye göre yüzde 6 artışla 950 milyar dolar tutarında olacağı tahmin ediliyor. Bunun 500 milyar dolarlık kısmının petrol ve gaz tedariki yatırımları olması bekleniyor.

“GÜNEŞ MÜKEMMEL BİR ÖRNEK”

IEA Başkanı Fatih Birol, yaptığı değerlendirmede, temiz enerji yatırımlarına kayan eğilime dikkat çekerek, “Fosil yakıtlara harcanan her bir dolara karşılık, temiz enerjiye şu anda 1,7 dolar yatırım yapılıyor. 5 yıl önce bu oran bire birdi. Burada vereceğim en mükemmel örnek, güneş enerjisi yatırımlarının ilk kez petrol üretim yatırımlarını geride bırakacak olması" ifadesini kullandı.

Sabiha KÖTEK - Enerji Günlüğü 

Önceki ve Sonraki Haberler