1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. Bulgar Akımı Türk Akımı’nın yerine geçebilir mi?

Bulgar Akımı Türk Akımı’nın yerine geçebilir mi?

Enerji Günlüğü – Türk Akımı projesinde belirsizliklerin sürmesi nedeniyle Bulgaristan Güney Akım projesinin yeniden gerçekleşmesi için hazır olduğu...

Bulgar Akımı Türk Akımı’nın yerine geçebilir mi?

Enerji Günlüğü – Türk Akımı projesinde belirsizliklerin sürmesi nedeniyle Bulgaristan Güney Akım projesinin yeniden gerçekleşmesi için hazır olduğu yönlü mesajlar veriyor.

Standart isimli Bulgar gazetesinde yayınlanan habere göre, Türkiye’de belirsizlik artarken, Bulgaristan, kıyısına kadar uzanacak doğalgaz boru hattı ve Varna’daki gaz terminali projesinin yeni versiyonuna hazır durumda. Bulgaristan Sosyalist Parti Başkan Yardımcısı ve eski Ekonomi ve Enerji bakanı Dragomir Stoynev’in demecine göre, Bulgaristan ‘Güney Akım’ inşaatına yarın bile başlayabilir.

BULGARİSTAN’IN OYUNA DÖNME ŞANSI VAR

Habere göre, enerji uzmanı Atanas Tasev de, Bulgaristan üzerinden geçen gaz boru hattı güzergahının, mali ve teknik bakımdan en anlamlısı olduğunu belirterek,kesin olan bir boru hattı dışında kalan üç boru hattının rahatça Bulgaristan kıyısına uzatılabileceğini ifade etti. Tasev, “İşte o zaman Başbakan Boyko Borisov’un gaz terminali fikri gerçekleşebilir. Gördüğümüz gibi, Bulgaristan’ın oyuna dönme şansı devam etmektedir.” dedi.

Ancak, geçen sene Başbakan Boyko Borisov’un tüm bakanlıklara gönderdiği ‘Güney Akım’ projesinin durdurulması hakkında hükmü halen geçerliliğini sürdürüyor.

‘KUZEY AKIM 2’ BULGARİSTAN’A ÖRNEK OLMALI

‘Türk Akımı’ nda devam eden tartışmalar Eylül ayı başında ‘Kuzey Akım 2’ projesinin resmi gerçekleştirme ortaklar sözleşmesinin imzalanmasına engel olmadı. Doğu Avrupa’nın enerji güvenliğini azaltacağı düşünülen bu durum, tüm Avrupa ülkeleri için geçerli olan enerji güvenliği idealist beyanları ile çelişiyor. Almanya’nın siyasi ve iş çevrelerine kendi milli çıkarları yönünde politika yürütmesi, milli çıkarlara öncelik tanınması gerekliliğini isteyen herkese açık bir işaret olarak görülerek, Bulgaristan’da “Neden şu anda projenin yeniden gerçekleşmesi için bazı önlemler başlatılmamaktadır?” sorusunu gündeme getiriyor.

Bunun için ‘Güney Akım’ projesinin durdurma hükmü iptal edilmeli, onceden hazır olan inşaat izinleri verilmeli ve Bulgar enerji tutanağının AB üçüncü enerji paketi ile uygunluk çalışmaları başlatılmalı önerileri getiriliyor.

ADI DA GÜZEL: BULGAR AKIMI

Haberde bir enerji uzmanı durumu şöyle açıklıyor; “Bana göre, bugünkü belirsizlik durumunda Bulgaristan için projenin gerçekleşmesi için kendisinin hazır olduğunu göstermesinin tam zamanıdır ve ‘Bulgar Akım’ projesinin gerçek olmasına gayret göstermesi gerekmektedir. Birkaç adım atarsak hedefimize ulaşırız. Proje hazırdır ve Rusya’nın denizaltı gaz boru hattı Varna’da biterse ve Bulgaristan gaz terminali ve gaz dağıtım şebekesi ile birleştirilirse, tüm AB kurallarına uyulacaktır. Ülkemizin üzerinden büyük hacimler geçecek ve önemli bir gelir sağlayacaktır. Adı da güzel – ‘Bulgar Akımı’.

BULGAR AKIMI TEKNİK OLARAK GEÇERLİ

Enerji uzmanları Türkiye ve Rusya arasında hukuki zorunluluk getiren proje konusunda Hükümetlerarası sözleşme imzalanmadıkça, ‘Bulgar Akımı’nıngerçekleşme seçeneğinin teknik olarak geçerli olduğu ve hukuki olarak da Rus ve Bulgar hükümetlerinin siyasi niyetine bağlı olduğu görüşündeler. Ancak bu konuda beklentiler farklı yönde.

Bir enerji uzmanı durumu şöyle yorumluyor: “Bu durumun (‘Türk Akımının’ ıptali,) gerçekleşeceğini düşünmüyorum ve iki tarafın işine de yarayan çözüm Kasım’da seçimlerden sonra bulunacaktır. Fakat Ruslar ile görüşmelerin uzaması bazı belirsizlikler yaratmakta ve Bulgaristan için büyük şans bırakmaktadır. Bulgaristan hükümeti, ‘Güney Akım’ projesini ülkesinin Atlantik değerlere bağlılığını ıspatlamak için ABD’nin tavsiyesine gore yaptığını kamuoyuna açıklamıştı. Ancak bu politika Bulgaristan için hala hiçbir ekonomik kazanç getirmedi. Bunun için, Bulgaristan hükümetinin oyunu değiştireceği ile ilgili yüksek olasılık bulunmaktadır."

Önceki ve Sonraki Haberler