1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Bulgaristan ile elektrik ticareti ihaleleri sonuçlandı

Bulgaristan ile elektrik ticareti ihaleleri sonuçlandı

TEİAŞ, Ağustos’da Bulgaristan’dan elektrik alımı için üç şirkete toplam 166 MW; Bulgaristan’a elektrik satışı için 7 şirkete toplam 100 MW kapasite tahsis etti.

Bulgaristan ile elektrik ticareti ihaleleri sonuçlandı

Enerji Günlüğü - TEİAŞ, Ağustos’da Bulgaristan’dan elektrik alımı için üç şirkete toplam 166 MW; Bulgaristan’a elektrik satışı için 7 şirkete toplam 100 MW kapasite tahsis etti.

Türkiye Elektrik İletim A.Ş (TEİAŞ) 2021 yılı Ağustos ayı için yapılan sınır ötesi elektrik ticaret ihalelerini tamamladı. Ağustos’ta sınır ötesi elektrik ithalat-ihracatı Bulgaristan-Türkiye ve Türkiye-Bulgaristan yönlerinde yapılacak.

BULGARİSTAN’DAN ELEKTRİK TİCARETİNİ 3 ŞİRKET YAPACAK

TEİAŞ'ın iki blok şeklinde düzenlediği Ağustos ayını kapsayan Bulgaristan-Türkiye yönündeki ihalede, tüm Ağustos dönemini kapsayan ilk blok ihale için 58 MW, 1-23 Ağustos dönemini kapsayan ikinci blok ihale içinse 108 MW seviyelerinde kapasiteler kullanıma açılmıştı. Açıklanan sonuçlara göre, 58 MW'lık birinci blok ihaledeki kapasiteyi paylaşmaya üç firma hak kazanırken takas fiyatı ise 0,23 EUR/MWh düzeyinde belirlendi. 

İhaleyi kazanan ilgili firmalar tahsis edilen kapasiteler ise şu şekilde sıralandı: 

1- Danske Commodities Turkey 25 MW 

2- Gen I Istanbul 27 MW 

3- MFT Energy See Energy 6 MW 

Sonuçlara göre, 1-23 Ağustos dönemini kapsayan ikinci blok ihale içinse 108 MW seviyesinde açılan kapasiteyi yine aynı üç firma kullanmaya hak kazandı. Bu ihalede ise takas fiyatı 0,22 EUR/MWh düzeyinde oldu. 

Firmalara tahsis edilen kapasiteler şu şekilde listelendi: 

1- Danske Commodities Turkey 52 MW 

2- Gen I Istanbul 41 MW 

3- MFT Energy See Energy 15 MW 

TÜRKİYE’DEN ELEKTRİK TİCARETİ İKİ BLOK HALİNDE YAPILACAK

İhale duyurusunda Ağustos ayını kapsayan Türkiye-Bulgaristan yönlü ihalenin de iki blok şeklinde düzenleneceği bildirilmişti. Bu yönde tüm Ağustos dönemini kapsayan ilk blok ihale için 25 MW, 1-23 Ağustos dönemini kapsayan ikinci blok ihale içinse 75 MW düzeylerinde kapasiteler kullanıma açılmıştı. Açıklanan sonuçlara göre, 25 MW'lık birinci blok ihaledeki kapasiteyi paylaşmaya dört firma hak kazanırken takas fiyatı ise 34,24 EUR/MWh düzeyinde belirlendi. 

İhaleyi kazanan ilgili firmalar tahsis edilen kapasiteler ise şu şekilde sıralandı: 

1- Danske Commodities Turkey 1 MW 

2- Energy Denmark 5 MW 

3- Enerjisa Elektrik 14 MW 

4- Global Power 5 MW 

Sonuçlara göre, 1-23 Ağustos dönemini kapsayan ikinci blok ihale içinse 75 MW seviyesinde açılan kapasiteyi altı firma kullanmaya hak kazandı. Bu ihalede ise takas fiyatı 30,16 EUR/MWh düzeyinde oldu. 

Firmalara tahsis edilen kapasiteler şu şekilde listelendi: 

1- Ayen Enerji 5 MW 

2- Danske Commodities Turkey 18 MW 

3- Energy Denmark 29 MW 

4- Global Power 15 MW 

5- MFT Energy See Energy 3 MW 

6- Shell Energy A.Ş. 5 MW 

Önceki ve Sonraki Haberler