1. HABERLER

  2. NÜKLEER

  3. Bulgaristan nükleer yakıt tedarikinde Rus tekelini kırıyor

Bulgaristan nükleer yakıt tedarikinde Rus tekelini kırıyor

Bulgaristan nükleer yakıt için ABD’li Westinghouse ile anlaşarak Rus tekelini kırdı. Westinghouse santralin beşinci ünitesi için 10 yıl boyunca nükleer yakıt sağlayacak.

Bulgaristan nükleer yakıt tedarikinde Rus tekelini kırıyor

Enerji Günlüğü - Bulgaristan'ın tek nükleer santrali olan Kozloduy’un beşinci reaktörünün yakıt ihtiyacını Amerika Birleşik Devletleri merkezli enerji şirketi Westinghouse karşılayacak.

Bulgaristan’ın devlet kontrolündeki nükleer santrali Kozloduy, Rusya tarafından inşa edilmiş olan 1000 megawatt kurulu gücündeki 5'nci reaktörünün yakıt ihtiyacı için ABD merkezli Westinghouse Electric Sweden ile 10 yıllık bir anlaşma imzaladı.  

Anlaşma kapsamında mevcut durumda Rus TVEL şirketi tarafından sağlanan nükleer yakıt kaynaklarını çeşitlendirmek amaçlanıyor. Nükleer yakıtta Rusya'ya bağımlı olan Bulgaristan, Fransız EDF'nin Framatome şirketi ile de 6'ncı reaktörüne yakıt alımını görüşüyor.

Bulgaristan’ın Kuzeyinde Tuna Nehri kıyısında bulunan Kozloduy NGS, 1000 MW gücünde iki Rus yapımı reaktöre sahip. Avrupa Birliği'ne 2007'de üye olan Bulgaristan, üyelik müzakereleri çerçevesinde Kozloduy santralindeki eski tip 650 bin megavatlık 4 reaktörün faaliyetine “riskli" oldukları gerekçesiyle son vermişti.

 

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler