1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. Bulgaristan Rus gazına özel tüketim vergisi uygulamaya başladı

Bulgaristan Rus gazına özel tüketim vergisi uygulamaya başladı

Rusya'nın Bulgaristan üzerinden doğal gaz akışı, sevkiyatlara yeni bir vergi getirilmesine rağmen bugün engellenmeden devam ediyor.

Bulgaristan Rus gazına özel tüketim vergisi uygulamaya başladı

Enerji Günlüğü - Bulgaristan, ülkeden geçen Rus gazına MWh başına 10,20 euro tutarında özel tüketim vergisi uygulamaya başladı.

Bulgaristan, 13 Kasım 2023 tarihi itibariyle ülkeden geçen Rus gazına 10,20 euro/MWh tutarında özel tüketim vergisi uygulamaya başladı. bu durum, potansiyel olarak Sırbistan, Macaristan ve Avusturya'ya olan akışları etkileyebilir. 

Avrupa merkezli doğal gaz iletim şebekesi operatörü (TSO) grubu Entsog'un verilerine göre, TürkAkım Boru Hattı sistemi üzerinden Bulgaristan'a yapılan akışlar dün yaklaşık 32 milyon m3/gün seviyesinde görüldü. 

GAZPROM ÖDEME YAPMAZSA BULGARİSTAN NE YAPACAK?

Güzergâhı kullanan şirketlerin kaçının ek vergi ödediği henüz bilinmiyor ancak ana kullanıcı Rus gaz devi Gazprom'un ödeme yapmadığını ancak bu rotayı kullanmaya devam ettiği kaydediliyor. 

Bulgaristan’ın, Gazprom'dan ekstra ödeme almasa bile kendisini transit geçişe devam etmesi gereken bir durumda bulabileceği ve bu durumda da  Gazprom'un uymasını sağlamak için mahkemeye gidebileceği kaydediliyor. Öte yandan Bulgaristan'ın yeni tedbirinin hem AB hem de Dünya Ticaret Örgütü kurallarına aykırı olduğu yorumları da yapılıyor.

Gazprom'un bölgede çok sayıda uzun vadeli tedarik anlaşması bulunuyor. Bunların en büyüğü Macaristan'ın kamuya ait kamu kuruluşu MVM ile Sırbistan üzerinden 3,5 milyar m3/yıl ve Avusturya üzerinden de 1 milyar m3/yıl olarak biliniyor.

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler