1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Bulgaristan`da GÖP devri başlıyor

Bulgaristan`da GÖP devri başlıyor

Enerji Günlüğü - Bulgaristan'da enerji piyasasının liberalleşmesi ve şeffaflaşmasına katkı sağlayacak 'Gün Öncesi Piyasası(GÖP)' uygulaması 19 Ocak...

Bulgaristan`da GÖP devri başlıyor

Enerji Günlüğü - Bulgaristan'da enerji piyasasının liberalleşmesi ve şeffaflaşmasına katkı sağlayacak 'Gün Öncesi Piyasası(GÖP)' uygulaması 19 Ocak tarihinde başlayacak.

Bulgaristan, Avrupa Komisyonu'nun talepleri doğrultusunda enerji piyasasını bağımsızlaştıracak önemli bir adımı atmaya hazırlanıyor. Bulgaristan'daki elektrik piyasasının serbestleştirilmesi ve gelişimi için çok önemli bir adım olan gün öncesi piyasası 19 Ocak tarihinde faaliyete geçecek.

Bulgaristan borsadaki gün öncesi test işlemlerine geçtiğimiz Aralık ayında başlamıştı. Bulgaristan kamu enerji şirketi Bulgar Enerji Borsası (IBEX) Avrupa'nın önde gelen piyasalarından Nord Pool Spot ile bir takım oluşturarak gün öncesi piyasa deneme uygulamalarını başlatmıştı.

Sırbistan ve Hırvatistan'ın da GÖP uygulamasına bu yıl içinde geçmesi bekleniyor.

GÖP İLE SAĞLANACAK AVANTAJLAR

Gün Öncesi Piyasası ile talep tarafı piyasada daha aktif rol alıyor ve kendilerini bir anlamda oluşacak fiyata karşı korumaya alma fırsatına sahip oluyor. Ayrıca, portföy bazlı olan Gün Öncesi Piyasası ile her katılımcı kendi portföyünü dengeleyebiliyor ve piyasa katılımcıları, ürettikleri elektriğin parasını ay sonunda almak yerine günlük alıyor ve nakit sıkıntısı çekilmeden yatırımlarına devam edebiliyorlar. Yine Gün Öncesi Piyasasıyla getirilen teminat mekanizması ile elektrik piyasası ve piyasa katılımcıları güvence altına alınarak, oluşabilecek nakdi sıkıntıların piyasaya olumsuz etkileri en aza indiriliyor.

Önceki ve Sonraki Haberler