1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. Bulgartransgaz ve Botaş’tan enterkonneksiyon anlaşması

Bulgartransgaz ve Botaş’tan enterkonneksiyon anlaşması

Bulgaristan gaz iletim operatörü Bulgartransgaz ile Boru Hatları ile Petrol Taşıma AŞ (BOTAŞ), IP Strandzha/Malkoçar giriş noktalarında gaz akışı için teknik koşulları ve prosedürleri belirledi.

Bulgartransgaz ve Botaş’tan enterkonneksiyon anlaşması

Enerji Günlüğü - Bulgaristan ve Türkiye gaz iletim şebekeleri Bulgartransgaz ve Botaş, IP Strandzha/Malkoçlar giriş noktası için enterkonneksiyon anlaşması imzaladı. 

Bulgaristan, bölge ve Avrupa doğal gaz arzının piyasa entegrasyonu, çeşitlendirilmesi ve güvenliğinin sağlanmasındaki rolünü güçlendirecek bir adım attı. Bulgartransgaz tarafından yapılan açıklamada, “Anlaşmanın imzalanması, her iki operatörün ekibinin uzun vadeli ortak çabalarının bir sonucu olarak gerçekleşti. Anlaşma, minimum iletim basıncı ve doğal gaz kalite özellikleri de dâhil olmak üzere teknik koşulların yanı sıra IP Strandzha/Malkoçlar'ın her iki tarafında geçerli prosedürleri belirtiyor” ifadelerine yer verildi. 

Yapılan açıklamada ayrıca, anlaşmanın yalnızca Bulgaristan için değil, aynı zamanda bölgesel ve Avrupa gaz piyasaları için de doğal gaz kaynaklarının çeşitlendirilmesi açısından kilit önem taşıdığına dikkat çekildi.

İKİ YÖNLÜ KAPASİTELER BELİRLENDİ

Anlaşma ile mutabakata varılan şartlara göre, Bulgartransgaz gaz iletim şebekesinde IP Strandzha/Malkoçlar'ın Türkiye-Bulgaristan yönündeki teknik kapasitesi 117.677.153 kWh/gün, Bulgaristan-Türkiye yönünde ise 504.138.541 kWh/gün olarak belirlendi.

İlgili enterkonneksiyonlarda eşleştirme ve kapasite tahsisleri anlaşma uyarınca gerçekleştirilecek. Kullanıcılarla ilgili prosedürler hakkında bilgiye Bulgartransgaz’ın web sayfasından ulaşılabileceği kaydediliyor.

Türkiye'nin gaz iletim ağı üzerinden yerel sahalardan, Azerbaycan'dan, İran'dan ve küresel LNG piyasalarından Türkiye'nin yeniden gazlaştırma terminalleri aracılığıyla doğal gaza erişim sağlanabiliyor. 

 

Önceki ve Sonraki Haberler