1. HABERLER

  2. PETROL

  3. Burgaz-Dedeağaç petrol boru hattı projesine ret

Burgaz-Dedeağaç petrol boru hattı projesine ret

Enerji Günlüğü - Bulgaristan Meclisi Burgaz-Dedeağaç petrol boru hattı projesini reddetti. Parlamentosu finansal ve ekolojik kaygıları gerekçe göstererek...

Burgaz-Dedeağaç petrol boru hattı projesine ret

Enerji Günlüğü - Bulgaristan Meclisi Burgaz-Dedeağaç petrol boru hattı projesini reddetti. Parlamentosu finansal ve ekolojik kaygıları gerekçe göstererek Burgaz - Dedeağaç (Alexandroupoli) petrol boru hattı projesinden Bulgaristan'ın çekilmesini 7 Mart Perşembe günü onayladı.

Parlamentoda yapılan oylamada 115 milletvekili Bulgaristan'ın bahse konu projeden çekilmesine "evet" oyu kıllanırken, 25 milletvekili "hayır" oyu kullandı, iki milletvekili ise oylamaya katılmadı. Hatırlanacağı üzere Bulgaristan'ın Burgaz - Dedeağaç (Alexandroupoli) petrol boru hattı projesinden çekilmesine yönelik öneriyi meclise, düzenlenen protestolar nedeniyle istifa eden Borisov hükümeti bundan bir ay kadar önce sunmuştu.

Yunanistan, Bulgaristan ve Rusya tarafından imzalanan devletlerarası anlaşmayı tek taraflı feshetme kararı alınmasını parlamentodan talep eden Bulgaristan'daki Borisov hükümetinin Bakanlar Kurulu'nun ilgili kararının, Sofya'nın proje ortaklarına 12 ay önce önerdiği projeden ayrılmak için tanınan bir yıllık vadenin dolmasıyla alındığını da yapılan resmi açıklamayla duyurmuştu. Bulgaristan Bakanlar Kurulu tarafından yapılan açıklamada "2007 yılında Yunanistan, Bulgaristan ve Rusya hükümetleri tarafından Atina'da imzalanan anlaşmanın şartları doğrultusunda stratejik öneme sahip olan bu projenin hayata geçirilmesinin mümkün olamayacağı" ifade edilmişti.

Rusya'nın büyük tepkisine yol açan açıklamada ayrıca, "Bulgar hükümetinin, anlaşmayı tek taraflı terk etmesiyle doğabilecek her türlü sorumluluğu üstlenmeye hazır olduğu" da kaydedilmişti. Böylece dün Bulgaristan Meclisi'nde yapılan oylama sonucunda istifa eden Borisov hükümetinin önerisi kabul edildi ve Meclis, Bulgaristan'ın Burgaz - Dedeağaç (Alexandroupoli) petrol boru hattı projesinden çekilmesini onayladı.

Önceki ve Sonraki Haberler