1. HABERLER

  2. YENİLENEBİLİR

  3. BİYOKÜTLE

  4. Bursa İnegöl’de biyoyakıt tesisi kurulacak

Bursa İnegöl’de biyoyakıt tesisi kurulacak

Doğu Star Elektrik İnegöl’deki Katı Atık Tesisi ile entegre çalışacak Mekanik Ayırma Tesisi, Atıktan Türetilmiş Yakıt Hazırlama Tesisi ve Biyometanizasyon Tesisi kurup işletecek.

Bursa İnegöl’de biyoyakıt tesisi kurulacak

Enerji Günlüğü - Doğu Star Elektrik tarafından Bursa İnegöl’de mevcut Katı Atık Düzenli Depolama Tesisi ile entegre çalışacak şekilde Mekanik Ayırma Tesisi, Atıktan Türetilmiş Yakıt Hazırlama Tesisi ve Biyometanizasyon Tesisi’ nin kurulması ve işletilmesi planlanıyor.

Bursa İli, İnegöl İlçesi, Yeniyörük Mahallesi, Körkuyu Mevkii’nde yaklaşık 38 bin 500 m2 (3,85 ha) alan üzerinde Doğu Star Elektrik Üretim A.Ş tarafından “İnegöl Atık İşleme Tesisi (Mekanik Ayırma Tesisi, Atıktan Türetilmiş Yakıt Hazırlama Tesisi ve Biyometanizasyon Tesisi” kurulması ve işletilmesi planlanıyor. 

44,4 milyon lira değerindeki proje kapsamında kurulacak tesisler Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından işletilmekte olan mevcut Katı Atık Düzenli Depolama Tesisi ile entegre olacak. Bursa Büyükşehir Belediye Başkanlığı ile Doğu Star Elektrik Üretim A.Ş. arasında imzalanan sözleşme çerçevesinde kurulacak tesiste ilçelerinde oluşan evsel nitelikli katı atıkların ve tehlikeli olmayan sanayi atıkların geri dönüşümü ve bertarafı sağlanacak. 

TESİSLERİN KAPASİTESİ

Proje kapsamında 2039 yılı atık projeksiyonu dikkate alınarak 1.360 ton/gün kapasiteli Mekanik Ayırma Tesisi, 669 ton/gün kapasiteli Biyometanizasyon Tesisi ve 424 ton/gün ton/gün Atıktan Türetilmiş Yakıt Hazırlama Tesisi’ kurulacak. 

TESİSLERİN İŞLEYİŞİ

Tesise gelen karışık belediye atıkları Mekanik Ayırma Tesisi’ nde cinslerine göre ayrıldıktan sonra biyobozunur atıkların bir kısmı Biyometanizasyon Tesisi’ ne, bir kısmı Düzenli Depolama Alanı’ na yönlendirilecek; geri kazanımı mümkün olan atıklar türlerine göre ayrıştırılacak ve ekonomiye geri kazandırılacak. 

Mekanik Ayırma Tesisi’nden çıkacak biyobozunur atıklar, dışarıdan gelecek hayvansal atıklar, tarım atıkları, sera atıkları ve ormancılık atıkları, gıda endüstrisi atıkları Biyometanizasyon Tesisi’ ne alınacak. Biyometanizasyon Tesisi’nde, biyobozunur atıklardan katı fermente ürün, sıvı fermente ürün ve biyogaz elde edilecek. 

Atıktan Türetilmiş Yakıt Hazırlama Tesisi’ ne, Mekanik Ayırma Tesisi’nden gelen yanabilir atıklar ile İnegöl ilinde oluşan yanabilir nitelikli tehlikesiz endüstriyel atıklar alınacak. Burada atıktan türetilmiş yakıt üretimi sağlanak. Elde edilen atıktan türetilmiş yakıt yasal şartları sağlaması durumunda atık yakma ve beraber yakma lisansına sahip çimento fabrikaları veya yakma tesislerine verilecek. 

Enerji Günlüğü 

 

Önceki ve Sonraki Haberler