1. HABERLER

  2. NÜKLEER

  3. Buşehr nükleerin İran'a devri gerçekleşti

Buşehr nükleerin İran'a devri gerçekleşti

İran'ın ilk nükleer santrali olan Buşehr Nükleer Santrali'nin Rusya'dan İran'a devri NPPD'nin işletme lisansı almasıyla otomatik olarak gerçekleşti.

Buşehr nükleerin İran'a devri gerçekleşti

Enerji Günlüğü - İran'ın ilk nükleer santrali olan Buşehr nükleer santrali'nin Rusya'dan İran'a devri NPPD'nin işletme lisansı almasıyla otomatik olarak gerçekleşti.

Rusya Devlet Nükleer Enerji Şirketi (Rosatom) tarafından dün yapılan açıklamaya göre, İran'ın Rusya tarafından kurulan ilk nükleer santrali Buşehr'in işletme hakkı İran Nükleer Enerji Üretim ve Geliştirme Şirketi NPPD'ye devredildi.

Açıklamaya göre, NPPD santralin birinci ünitesinin işletilmesi için İran Nükleer Düzenleme kurumu INRA'dan lisans aldı. Böylece sözleşme uyarınca santralin İran'a devri kendiliğinden gerçekleşmiş oldu.

Santral, 2013 yılında garanti altında işletim için İran’a devredildi ve 2015 yılının Ağustos ayında da nihai protokol hazırlandı ve bu senenin Nisan ayında İran Nükleer Enerji Üretim ve Geliştirme Kurumu santrali işletme yetkisi aldı. Bu yetki, santralin tüm haklarının İran’a devri için gerekli şarttı. 

İran ile Rusya arasındaki en büyük ve komplex işbirliği de böylece tamamlanmış oldu. Tam kapasiteyle çalışmaya başlayan santral, 1000 megavat gücünde elektrik üretebilecek. 

Santralin yapımını 1970 yılında Alman Siemens şirketi üstlenmiş ancak rejimin yıkılması ardından projeyi yarıda bırakmıştı. Daha sonra santralin yapımı Rusya'ya verilmiş ve Rusya santrali 1999 yılında teslim etmeyi planlamıştı. Santralde üretim ise 211 yılında başlamıştı.

Ortadoğu bölgesinin ilk nükleer santrali olan santral, Basra Körfezi kıyısındaki Buşehr'de bulunuyor. 

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler