1. HABERLER

  2. NÜKLEER

  3. Buyan: Ukrayna’da yeni bir Çernobil yaşanmaz olsa olsa santral devre dışı kalır

Buyan: Ukrayna’da yeni bir Çernobil yaşanmaz olsa olsa santral devre dışı kalır

NÜKTE Koordinatörü Adil Buyan, Ukrayna’da saldırıya uğrayan Zaporozhe Nükleer Santralinin 1.5 metrelik koruma kabuğu sayesinde Çernobil benzeri bir olaya sahne olmayacağını, olsa olsa tesisin kullanılamaz hale gelebileceğini söyledi.

Buyan: Ukrayna’da yeni bir Çernobil yaşanmaz olsa olsa santral devre dışı kalır

Enerji Günlüğü - Nükleer uzmanı Adil Buyan, Ukrayna’da saldırıya uğrayan nükleer santralin 1.5 metrelik koruma kabuğu sayesinde Çernobil benzeri bir olaya sahne olmayacağını belirterek "En fazla tesis devre dışı kalır" dedi. 

Nükleer Teknolojiler Bilgi Platformu (NÜKTE) Koordinatörü Adil Buyan, Ukrayna’daki Zaporozhe Nükleer Santrali’ne sıçrayan çatışmaların yarattığı olası riskleri ve santralin durumunu Enerji Günlüğü’ne değerlendirdi. Altı üniteden oluşan ve toplam 5700 MW’lik kurulu gücüyle Avrupa’nın en büyüğü konumundaki Zaporozhe Nükleer Santrali’nin, Çernobil gibi eski tip Sovyet (Rusya) yapımı santrallerden farklı olarak koruma kabuğu içinde bulunduğunu kaydeden Buyan “Bu kabuğun kalınlığı ise 150 santimetreden (1.5 metre) aşağı değildir. Kolay kolay füze ile falan yıkamazsınız” dedi. 

adil-buyan.jpgTRAFO MERKEZİNE SALDIRILIRSA

Ancak nükleer santralin trafo merkezine yapılacak bir saldırının tesisler için büyük bir risk oluşturacağını anlatan Buyan “Nükleer tesisin çalışması esnasında santralin trafosunu bombalayıp elektrik sistemini darmadağın ederseniz, soğutma sistemi devre dışı kalıyor. Bunun örneğini Japonya Fukuşima’da yaşadı” diye konuştu. 

NÜKTE Koordinatörü Adil Buyan, “Ukrayna’daki nükleer santralde böyle bir durum yaşanabilir mi” sorusuna “Evet ama sonu Çernobil gibi olmaz, çünkü koruma kabuğu var. En fazla tesis devre dışı kalır” karşılığını verdi. 

Mehmet KARA - Enerji Günlüğü 

Önceki ve Sonraki Haberler