1. HABERLER

  2. SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK

  3. Büyük şirketlerin iklim sözleri yerini bulmadı

Büyük şirketlerin iklim sözleri yerini bulmadı

25 büyük uluslararası şirket iklim hedeflerini tutturamadı. Net sıfır emisyon hedefleyen şirketlerin emisyonlarını düşürme oranı ortalama %40’ta kaldı.

Büyük şirketlerin iklim sözleri yerini bulmadı

Enerji Günlüğü - Dünyanın en büyük şirketlerinden 25’inin emisyonları yüzde yüz düşürmek için verdiği taahhütler ortalama yüzde 40'ta kaldı.

Almanya merkezli NewClimate Institute'nün raporuna göre, emisyonlarını %100 düşürme taahhüdünde bulunan Nestle, Amazon, BMV,Google ve IKEA'nın da aralarında bulunduğu 25 şirket, emisyonlarını sadece %40 oranında düşürdü. Enstitü’nün iklim stratejilerini değerlendirdiği net sıfır taahhüt eden 25 büyük şirket, dünyadaki sera gazlarının yaklaşık %5'ini üretiyor.

ŞİRKETLERİN ÜÇTE İKİSİ OFFSET’E GÜVENECEK

Araştırma, bu 25 şirketin sadece üç tanesinin "tam değer zinciri emisyonlarını" hedef tarihlerine göre %90'dan fazla azaltmayı taahhüt ettiğine dikkat çekiyor. Rapor, şirketlerin üçte ikisinin taahhütlerini yerine getirmek için Karbon Denkleştirme’ye (Ofset) güveneceğini ortaya koyuyor.

Araştırmaya göre 25 şirketten sadece 13'ü, ortalama olarak net sıfıra ulaşmak için emisyonları azaltma planları hakkında somut ayrıntılar sağladı ve 2019'dan itibaren emisyonlarını ortalama olarak yalnızca %40 azaltmayı taahhüt etti. Ayrıca 25 şirket, ilgili hedef yıllarına göre tüm emisyon ayak izlerinin %20'sinden daha azını - veya 2,7 gigaton eşdeğer karbondioksiti - azaltmayı taahhüt etti.

ŞİRKETLER BEŞ GRUBA AYRILDI

İklim taahhütlerinin "şeffaflığına ve bütünlüğüne" dayanan analiz, şirketleri "çok düşük bütünlükten" hiçbir şirketin başaramadığı "yüksek bütünlüğe" kadar beş gruba ayırdı. BMW, Nestlé ve Unilever’in bulunduğu 11 şirket çok düşük bütünlük sınıfında yer alırken, Ikea, Google, Amazon, Walmart ve Volkswagen düşük bütünlük sınıfında yer aldı. Apple, Sony ve Vodafone, "orta düzeyde bütünlük" kategorisinde derecelendirildi.

 

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler