1. HABERLER

  2. SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK

  3. C3S: 2023 kayıtlara geçen en sıcak yıl olma yolunda ilerliyor

C3S: 2023 kayıtlara geçen en sıcak yıl olma yolunda ilerliyor

2023 yılının ilk dokuz ayında küresel ortalama sıcaklıklar 1850-1900 yılları arasındaki sanayi öncesi döneme kıyasla 1,4 santigrat derece daha yüksek gerçekleşti.

C3S: 2023 kayıtlara geçen en sıcak yıl olma yolunda ilerliyor

Enerji Günlüğü - Bu yılın ilk üç çeyreğindeki sıcakların ortalamanın 0,5 santigrat derecenin biraz üzerinde ve kayıtlara geçen en sıcak yıl olan 2016'daki eşdeğer dönemden 0,05 santigrat derece daha yüksek olduğu kaydedildi.

Bilim insanları, Eylül ayındaki olağanüstü yüksek sıcaklıklar ve insanlık tarihinin en sıcak yazının ardından 2023'ün kayıtlara geçen en sıcak yıl olma yolunda ilerlediği uyarısında bulundular. Avrupa Birliği'nin Copernicus İklim Değişikliği Servisi (C3S), Ocak ayından Eylül ayına kadar olan dönemde küresel ortalama sıcaklıkların 1850-1900 yılları arasındaki sanayi öncesi döneme kıyasla 1,4 santigrat derece daha yüksek olduğunu açıkladı. Bu, ortalamanın 0,5 santigrat derecenin biraz üzerinde ve kayıtlara geçen en sıcak yıl olan 2016'daki eşdeğer dönemden 0,05 santigrat derece daha yüksek. 

EYLÜL AYINDA EŞİ BENZERİ GÖRÜLMEMİŞ SICAKLIK 

C3S'deki bilim insanları, Eylül ayının sanayi öncesi referans dönemle karşılaştırıldığında şaşırtıcı bir şekilde 1,75 santigrat derece daha sıcak olduğunu vurguladılar. Copernicus İklim Değişikliği Servisi Müdür Yardımcısı Samantha Burgess yaptığı açıklamada, "Rekor bir yazın ardından Eylül ayında gözlemlenen ve yılın bu zamanı için eşi benzeri görülmemiş sıcaklıklar, olağanüstü bir miktarda rekor kırdı. Bu ekstrem ay, 2023'ü en sıcak yıl olma yolunda ilerleyen ve sanayi öncesi ortalama sıcaklıkların yaklaşık 1,4°C üzerinde olan şüpheli birincilik onuruna itti. İddialı iklim eylemi için aciliyet duygusu hiç bu kadar kritik olmamıştı" dedi. 

Dünya liderleri 30 Kasım-12 Aralık tarihleri arasında Birleşik Arap Emirlikleri'nin Dubai kentinde bir araya gelerek kötüleşen iklim krizinin nasıl ele alınacağını görüşecek. 

Önceki ve Sonraki Haberler