1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Çağla Group İran`da enerji şirketi aldı

Çağla Group İran`da enerji şirketi aldı

Enerji Günlüğü - Çağla Elektromekanik, İranlı Arka Electric Takta Limited Şirketi’nin yüzde 80 hissesini satın aldı. Şirket İran’da gaz santrali...

Çağla Group İran`da enerji şirketi aldı

Enerji Günlüğü - Çağla Elektromekanik, İranlı Arka Electric Takta Limited Şirketi’nin yüzde 80 hissesini satın aldı. Şirket İran’da gaz santrali kurup Türkiye’ye elektrik satacak.

İran’a yönelik ambargonun kalkması, batılı şirketleri olduğu kadar Türk yatırımcıları da hareketlendirdi. Türkiye’de AVM, hastane ve otel gibi büyük ölçekli inşaatların elektromekanik işlerini üstlenen Çağla Elektromekanik, ambargonun kalkmasıyla birikte İran’da ortaya çıkan iş fırsatlarının peşine düştü.

YEREL ŞİRKET SATIN ALDI 

İran ambargosunun kalkışının hemen ertesi günü Tahran’a giden Çağla Group Yönetim Kurulu Başkanı Cemalettin Doğan, İranlı Aryanik Caspian Oil and Energy Şirketler Grubu bünyesindeki elektromekanik firması Arka Electric Takta Limited Şirketi’nin yüzde 80 hissesinin alımına ilişkin anlaşmayı imzaladı. Çağla Elektromekanik böylece ambargo sonrası İran pazarında yatırım yapan ilk Türk firması unvanına sahip oldu.

TR*DEN İRAN*A GAZ SANTRALİ TAŞIYACAK  

Çağla Elektromekanik, Arca Electric’le ilk iş olarak İran’da doğalgaza dayalı elektrik üretim santralleri kuracak. Arca Electric, Türkiye’de doğalgaz fiyatlarının yüksek, elektrik fiyatlarının düşük kalması nedeniyle atıl kalan doğalgaz santrallerini satın alarak İran’da uygun yerlere taşıyarak yeniden kuracak.

ÜRETTİĞİ ELEKTRİĞİ TÜRKİYE'YE SATACAK 

Türkiye’deki bazı gaz santrali sahipleriyle görüşmelere başlayan Çağla Grup, İran’da üreteceği elektriği hem orada satacak, hem de sınırdan teslim alarak Türkiye iç pazarına sunacak. Arka Electric hissedarı ve Yönetim Kurulu Üyesi Ali Rıza Öner, ilk etapta Türkiye-İran arasındaki mevcut 500 MW’lik iletim kapasitesinin kullanılacağını belirtti. İki ülke iletim şirketlerinin kapasite artırımına dönük çalışmalarının devam ettiğini hatırlatan Öner, ileride daha yüksek kapasitelerle elektrik ithalatı yapılabileceğini kaydetti.

İRAN'DAKİ ÖZELLEŞTİRMELERE TALİP

Çağla Group Başkanı Cemalettin Doğan, Arka Electric’te ortak oldukları Aryanik Grubu’nun petrol ve gaz sektöründeki tecrübelerinden de yararlanarak kendilerine gerek İran’da gerekse Türkiye’de enerji alanında yeni işler geliştirmeye çalışacaklarının altını çizdi. Yerel ortaklarıyla birlikte İran’daki özelleştirmelere de talip olacaklarını vurgulayan Doğan “Özellikle enerji sektörünün tecrübeli isimlerinden Ali Riza Öner’in de hissedarımız olması büyük avantaj. Kendisinin özellikle yenilenebilir enerji yatırımları alanında hem İran’da hem Türkiye’de ciddi katkıları olacağını biliyoruz” dedi.

EPC FİRMASI HİRBOD NİROO İLE ANLAŞTI

Çağla Group”un çoğunluk hissedarı olduğu Arka Electric Takta Limited’in diğer ortakları, Türkiye’den Ali Rıza Öner ve İran’dan Masoud Madadi. Aryanik firması ve sahibi Masoud Madadi, İran’da gaz ve petrol sektöründe oldukça iyi tanınıyor. Bu arada Arka Electric Takta Ltd İran’daki enerji, petrol ve gaz projelerinde birlikte çalışmak üzere ülkenin en büyük EPC firmalarından Hirbod Niroo ile birlikte çalışmak üzere anlaşmaya vardı. Öte yandan Çağla Grup, İran’daki bir çok prestijli gayrimenkul projesine imza atan Peyman Jouzi and Partner firması ile de bundan sonraki projelerde birlikte çalışmak üzere anlaştı.

ÇAĞLA OTEL AVM VE HASTANELERE GİRECEK

Çağla Group Yönetim Kurulu Başkanı Cemalettin Doğan, İran’da enerji dışında da yatırımlar hedeflediklerini söyledi. Bugüne kadar Türkiye’de ve Körfez ülkelerinde hastane, otel, alışveriş merkezleri gibi büyük projelerin elektromekanik işlerini üstlendiklerini kaydeden Doğan, bu tecrübelerini İran’a da taşımak istediklerini aktardı. Doğan, İran’da yapılacak yeni otel, alışveriş merkezi, hastane ve prestijli konut projeleri konusunda Avrupa ve Türkiye’den firmalarla çalışacaklarını kaydetti.

Mehmet KARA

Önceki ve Sonraki Haberler