1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Çakıroğlu: Koç Holding 2023’te 54,5 milyar dolar gelir elde etti

Çakıroğlu: Koç Holding 2023’te 54,5 milyar dolar gelir elde etti

Koç Holding 2023’te 54,5 milyar dolar gelir elde etti ve 3,7 milyar dolar yatırım yaptı.

Çakıroğlu: Koç Holding 2023’te 54,5 milyar dolar gelir elde etti

Enerji Günlüğü - Koç Holding 2023 yılında 54,5 milyar dolar konsolide gelir elde etti; 3,7 milyar dolar kombine yatırım yaptı. Koç Holding’in son 5 yılda yaptığı kombine yatırım tutarı ise 11,2 milyar dolara ulaştı.

Koç Holding CEO’su Levent Çakıroğlu, Koç Holding’in 2023 yılında konsolide bazda toplam 54,5 milyar dolar gelir elde ettiğini ve 3,7 milyar dolar kombine yatırım gerçekleştirdiğini söyledi. Bu açıklama şirketin son 5 yıldaki kombine yatırımlarının 11,2 milyar dolara ulaştığı anlamına geliyor. 

2023 yılı finansal sonuçlarını değerlendirdiği bir açıklama yapan Levent Çakıroğlu, “Küresel resesyon endişeleri yaşadığımız, bölgemizde savaşların sürdüğü, ülkemizde büyük bir afetle sarsıldığımız, belirsizliklerin olduğu bir yılı geride bıraktık. Bu zorlu yılda da bilançolarımızı, nakit akışımızı ve likiditemizi disiplinle yönetmemizin faydalarını gördük” dedi.  

Türkiye Cumhuriyeti’nin 100’üncü yaşını kutlamış olmaktan gurur ve heyecan duyduklarını belirten Çakıroğlu, “Cumhuriyet vizyonunun iktisadi açıdan hayata geçirilmesine liderlik eden bir Cumhuriyet kurumu olarak daima daha iyisini başarmanın sorumluluğunu taşıyoruz. Ne mutlu ki, iki sene sonra kendisi de 100 yaşına girecek olan topluluğumuz, sadece ülkemizdeki faaliyetleriyle değil, dünyanın dört bir yanındaki başarıları ile de Cumhuriyetimizi yüceltiyor” dedi. 

ELEKTRİKLİ ARAÇ YATIRIMLARI DEVAM ETTİ

Koç Holding’in dengeli portföyü ve sağlıklı bilançosuyla riskler karşısında dirençli olduğunu belirten Çakıroğlu, otomotivde geçen yıl bulunurluktaki artışın ve makroekonomik dinamiklerin katkısıyla iç talepte görülen canlılığın şirketlere olumlu yansıdığını ifade etti ve şöyle konuştu, “Ford Otosan, Avrupa’nın önde gelen elektrikli ticari araç üreticisi olarak yeni araç yatırımlarına devam etti ve Türkiye’de sekiz yıldır üst üste mal ihracat şampiyonu oldu. Ford Otosan, toplam 2 milyar euro tutarındaki yatırım planı kapsamında Yeniköy Fabrikası’nda yeni Transit Custom’ı devreye aldı. Ayrıca Romanya Craiova Fabrikası’nda yeni nesil Ford Transit Courier ve Tourneo Courier’i hattan indirdi. Tofaş, Mart 2023’te Stellantis Grubu ile imzalanan çerçeve anlaşmanın ardından Temmuz ayında, yeni K0 modelinin hafif ticari ve Combi versiyonlarının dört marka için üretimi ve satışı ile Stellantis markalarının Türkiye’deki distribütörlüğünün ve ticari faaliyetlerinin yürütülmesine yönelik satın alma anlaşmasını gerçekleştirdi. Sürecin tamamlanması için Rekabet Kurumu’nun onayını bekliyoruz. Ayrıca Fiat markasıyla, Türkiye otomotiv pazarında liderliğini beşinci yıla taşıdı. TürkTraktör, hem üretim hem ihracat rekoru kırarken, Otokar Türkiye otobüs ve midibüs pazarında 15’inci kez lider oldu”.

Enerji sektöründe Tüpraş’ın yüksek kapasite kullanım oranıyla yurt içi talebi karşılamayı sürdürdüğünü kaydeden Çakıroğlu, finans sektörüne ilişkin de değerlendirmede bulundu ve “Fonlama kaynaklarını çeşitlendirmeye devam eden Yapı Kredi; sendikasyon, seküritizasyon, tahvil ihracı, ikili kredi gibi ürünlerle ülkemize yaklaşık 4,1 milyar ABD doları kaynak sağladı” dedi.

316MW YENİLENEBİLİR KAPASİTESİ

2050 yılında karbon nötr olma hedefi doğrultusunda düşük karbon ekonomisine geçişlerini daha sistematik yönetmek üzere 3 yıl önce Karbon Dönüşüm Programını başlattıklarını söyleyen Çakıroğlu, bu kapsamda yenilenebilir enerji yatırımlarına da hızla devam ettiklerini belirtti. Çakıroğlu, “Entek, İzmir’de yer alan Kınık Rüzgar Enerjisi Santrali’ni geçtiğimiz yıl bünyesine katarak 492MW kurulu güce ulaştı. Entek tarafından yönetilen öztüketim projesi kapsamında, topluluk şirketlerimiz adına 316MW gücünde yenilenebilir enerji yatırımı için kapasite aldık” dedi ve sözlerini şöyle sürdürdü, “Yeşil hidrojen alanındaki yatırımlara yenilenebilir enerjinin depolanmasına ve taşınmasına aracı olması nedeniyle önem veriyoruz. Geçtiğimiz yıl Ford Trucks’ın, Ufuk Avrupa projesi kapsamında hidrojenle çalışacak F-MAX’i geliştireceğini duyurduk. Otokar, hidrojen yakıt hücresine sahip ilk otobüsü KENT Hidrojen'in prototipini üretti. Hidrojeni hâlihazırda rafineri süreçlerinde kullanan Tüpraş, Türkiye’nin en büyük hidrojen üreticisi konumunda. Vehbi Koç Vakfı’nın ülkemize kazandırdığı en büyük değerlerden biri olan Koç Üniversitesi’nde Hidrojen Teknolojileri Merkezimizi kurduk”.

UMUT KENTLERDE 20 BİN KİŞİLİK KONUT

Beyaz eşya, gıda ve sağlık sektöründe de yatırımları olduğunu kaydeden Çakıroğlu, Koç Topluluğu’nun toplumsal kalkınma odaklı çalışmalarının paydaşlarına örnek olduğunu belirtti ve “Ülkemizin en büyük doğal afetlerinden birini yaşadığımız 6 Şubat 2023 tarihinin üzerinden bir yıldan fazla zaman geçti. Topluluğumuzun insan gücünü, tedarik ve lojistik imkânlarını devreye alarak AFAD’la iş birliği içinde Adıyaman, İskenderun, Hatay, Kahramanmaraş ve Malatya’da kurduğumuz, 20 bin kişilik Umut Kentlerde, halkımızın yanında olmayı aralıksız sürdürüyoruz. Erişilebilir ve kapsayıcı, çocuk, genç ve kadınların ihtiyaçlarını önceliklendiren, istihdamı ve ekonomik katılımı güçlendiren birimleriyle öne çıkan Umut Kentlerde kamu kurumları ve sivil toplum kuruluşları ile iş birliği içerisinde çalışmalarımıza devam ediyoruz. Çalışma arkadaşlarımızın bağışları ve Topluluk şirketlerimizin bu bağışları katlaması ile Vehbi Koç Vakfı Afet Fonu’nda oluşan kaynakları da toplumsal fayda için kullanıyoruz. Bu kapsamda 0-18 yaş arası çocukları destekleyen ve potansiyellerini gerçekleştirmelerine fırsat veren faaliyetler yürütüyoruz” dedi.

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler