1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Çalık TAP Elektrik Hattı’nı hayata geçirecek

Çalık TAP Elektrik Hattı’nı hayata geçirecek

Enerji Günlüğü - Çalık Enerji, Türkmenistan'da TAP Elektrik İletim Hattı Projesi’nin finansmanı, mühendisliği, yapımı ve bakım-onarımını yaparak...

Çalık TAP Elektrik Hattı’nı hayata geçirecek

Enerji Günlüğü - Çalık Enerji, Türkmenistan'da TAP Elektrik İletim Hattı Projesi’nin finansmanı, mühendisliği, yapımı ve bakım-onarımını yaparak Türkmenistan'da üretilen elektrik enerjisinin Afganistan ve Pakistan'a ihracatını gerçekleştirecek. 

Çalık Enerji, Türkmenistan Cumhurbaşkanı'nın talimatıyla Türkmenistan'da üretilen elektrik enerjisinin komşu ülkelere iletimi konusunda önemli bir kilometre taşını geride bıraktı. Bu bağlamda gündeme gelen ve mevcut TAPI Gaz Boru Hattı Projesi'ne paralel olması planlanan, Türkmenistan-Afganistan-Pakistan (TAP) Elektrik İletim Hattı Projesi'nin hayata geçirilmesi amacıyla Türkmenistan'ın Enerji Bakanlığı ile Çalık Holding arasında İşbirliği İyi Niyet Anlaşması (Memorandum of Understanding) imzalandı. Anlaşmayı Çalık Enerji Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Çalık ve Türkmenistan'ın Enerji Bakanı Çarymyrat Hywalyyewiç Aşkabat'ta imzaladı. 

İLK ETAPTA 500 MW ELEKTRİK İLETİMİ YAPILACAK

Anlaşmanın imzalanmasıyla birlikte projenin finansal, teknik, ticari ve hukuki çalışmaları, devletlerarası anlaşmaları, Çalık Holding'in bu üç devlet ile yapacağı müzakereler ve takip eden ticari anlaşmalar hız kazanacak. Anlaşmaya göre Çalık Holding (veya iştiraki) yatırımcı sıfatıyla bu projenin finansmanı, mühendisliği, yapımı ve bakım-onarımını yaparak Türkmenistan'da üretilen elektrik enerjisinin Afganistan ve Pakistan'a ihracatını gerçekleştirecek. Projenin teknik, ticari ve finansal fizibilite çalışmaları devam etmekle birlikte ilk etapta 500 MW elektrik iletimi yapılacak olup, iletim kapasitesinin artarak devam etmesi öngörülüyor. Hattın toplam uzunluğu yaklaşık 1.050 km olup Türkmenistan'ın Mary şehrinden başlayıp Afganistan'ın Herat ve Kandahar şehirlerinden geçerek, Pakistan'ın Quetta şehrine kadar uzaması planlanıyor. 

 
İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler