1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. TAP elektrik hattının ilk etabının temeli atıldı

TAP elektrik hattının ilk etabının temeli atıldı

Türkmenistan'da üretilen elektriğin Afganistan ve Pakistan'a ihracatını sağlayacak olan TAP Elektrik Hattı Projesi’nin temeli atıldı. 

TAP elektrik hattının ilk etabının temeli atıldı

Enerji Günlüğü - Türkmenistan'da üretilen elektriğin Afganistan ve Pakistan'a ihracatını sağlayacak olan TAP Elektrik Hattı Projesi’nin temeli atıldı. 

Finansmanı, mühendisliği, yapımı ve bakım-onarımını Çalık Holding’in üstlendiği Türkmenistan-Afganistan-Pakistan (TAP) elektrik hattı projesinin ilk etabının temeli atıldı. Türkmenistan’ın Mari vilayetinde atılan temel atma töreniyle doğalgaz zengini Türkmenistan elektriğini Güney Asya ülkelerine ulaştıracak önemli proje resmen başlamış oldu. Projenin Türkmenistan’dan Afganistan sınırına kadar Mari Devlet Elektrik Santrali-Herat şehrine kadar 220 kW gücündeki yüksek voltajlı elektrik iletim hattını içeren ilk etabı, Ağustos 2021 tarihinde sona erecek. 

Afganistan ve İran'a elektrik ihracı devam eden Türkmenistan, mevcut TAPI Gaz Boru Hattı Projesi'ne paralel gidecek olan elektrik iletimi projesiyle doğalgazdan ürettiği elektriği Güneydoğu Asya ülkelerine de satmaya başlayacak. TAP Projesi'nin toplamda 3 yıl içinde tamamlanması öngörülüyor.

Proje ile ilk etapta 500 MW elektrik iletimi yapılacak olup, iletim kapasitesinin artarak devam etmesi öngörülüyor. Hattın toplam uzunluğu yaklaşık 1.050 km olup Türkmenistan'ın Mary şehrinden başlayıp Afganistan'ın Herat ve Kandahar şehirlerinden geçerek, Pakistan'ın Quetta şehrine kadar uzaması planlanıyor. 

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler