1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. TAP’ın inşaatı tamamlandı

TAP’ın inşaatı tamamlandı

TAP 4,5 yıllık inşa sürecinin ardından tamamlandı. 

TAP’ın inşaatı tamamlandı

Enerji günlüğü - TAP 4,5 yıllık inşa sürecinin ardından tamamlandı. 

40 milyar dolara mal olan Trans Adriyatik Boru Hattı (TAP), 4,5 yıllık inşaat sürecinin ardından tamamlandı. TAP boru hattı, Yunanistan-Türkiye sınırından Güney İtalya’daki boru hattı alım terminaline kadar doğalgazla dolduruldu. Proje şu aşamada iletim sistemi işletmecileriyle uyumlu olarak, ticari operasyonların başlatılması ve piyasaya kapasite sunma hazırlıklarını yürütüyor. 

TAP boru hattından gaz nakilinin başlatılması için İtalya Puglia’daki Snam Rete Gas ile doğalgaz iletim sistemi arasındaki ara bağlantı noktasının Kasım ayı ortasına kadar tamamlanması bekleniyor. 

Trans Adriyatik Boru Hattı (TAP), Hazar Denizi’nde Azerbaycan’a ait Şahdeniz II sahasından çıkan doğalgazı, Avrupa’ya taşıyacak. 878 km uzunluğundaki boru hattı, Güney İtalya’da karaya çıkmadan önce Kipoi’de Türkiye-Yunanistan sınırındaki Trans Anadolu Boru Hattı’na (TANAP) bağlanıyor; ardından Yunanistan, Arnavutluk ve Adriyatik Denizi’ni geçiyor.

TAP güzergahı, birkaç Güney Doğu Avrupa ülkesine gaz tedarikini de kolaylaştıracak. TAP’ın İtalya’ya ulaşmasıyla, Hazar gazının Avrupa’da daha geniş bir pazara taşınmasını sağlayabilecek. 

Güney Gaz Koridorunun önemli bir parçası olan TAP, Avrupa için stratejik ve ekonomik olarak önem taşıyor. TAP, Avrupa için enerji güvenliği, arz çeşitliliği ve karbondan arındırma hedeflerinin artmasında etkili olabilecek bir proje olarak değerlendiriliyor. Projenin %20’si BP’ye; %20’si SOCAR’a; %20’si Snam’a; %19’u Fluxys’e; %16’sı Enagás’a ve %5’i de Axpo’ya ait. 

Etiketler : , , , ,
İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler