1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. TAP ticari operasyona başladı

TAP ticari operasyona başladı

Azerbaycan'ın Şah Deniz 2 sahasından çıkarılan doğalgazı Avrupa'ya taşıyacak Trans Adriyatik Doğal Gaz Boru Hattı (TAP) ticari operasyona başladı.

TAP ticari operasyona başladı

Enerji Günlüğü - Azerbaycan'ın Şah Deniz 2 sahasından çıkarılan doğalgazı Avrupa'ya taşıyacak Trans Adriyatik Doğal Gaz Boru Hattı (TAP) ticari operasyona başladı.

Trans Adricatic Pipeline AG (TAP) Şirketi, Azerbaycan’ın Şah Deniz 2 sahasından çıkarılan doğalgazı Avrupa'ya taşıyacak Trans Adriyatik Doğal Gaz Boru Hattı'nın (TAP) 4,5 yıllık inşaat ve test sürecinden sonra ticari olarak işlemeye başladığını açıkladı. Böylece Güney Gaz Koridoru’nun son halkası da tamamlandı.

AZERBAYCAN GAZI İTALYA'YA ULAŞACAK

Güney Gaz Koridoru'nun Avrupa ayağını oluşturan 878 kilometre uzunluğundaki Trans Adriyatik Boru Hattı Yunanistan, Arnavutluk ve Adriyatik Denizi'nden geçerek, İtalya'ya uzanıyor. Hat ile Avrupa pazarlarına yılda 10 milyar metreküp gaz akışının sağlanacak. Güney Gaz Koridorunun önemli bir parçası olan TAP, Avrupa için stratejik ve ekonomik olarak önem taşıyor. TAP, Avrupa için enerji güvenliği, arz çeşitliliği ve karbondan arındırma hedeflerinin artmasında etkili olabilecek bir proje olarak değerlendiriliyor. Projenin %20’si BP’ye; %20’si SOCAR’a; %20’si Snam’a; %19’u Fluxys’e; %16’sı Enagás’a ve %5’i de Axpo’ya ait. 

TAP, Türkiye- Yunanistan sınırında Trans Anadolu Doğal Gaz Boru Hattı'na (TANAP) bağlanmıştı. Projede 4,5 yılın ardından, 13 Ekim'de inşaatın tamamlandığı açıklanmıştı.

 

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler