1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. TANAP gazı İtalya’ya bir adım daha yaklaştı

TANAP gazı İtalya’ya bir adım daha yaklaştı

Trans Anadolu Gaz Boru Hattı (TANAP) ile Türkiye Yunanistan sınırına getirilen Azerbaycan Şah Deniz 2 sahası doğalgazını Avrupa’ya taşıyacak Trans Adriyatik Doğal Gaz Boru Hattı’nın (TAP) Adriyatik deniz geçişi tamamlandı. 

TANAP gazı İtalya’ya bir adım daha yaklaştı

Enerji Günlüğü - Trans Anadolu Gaz Boru Hattı (TANAP) ile Türkiye Yunanistan sınırına getirilen Azerbaycan Şah Deniz 2 sahası doğalgazını Avrupa’ya taşıyacak Trans Adriyatik Doğal Gaz Boru Hattı’nın (TAP), Adriyatik deniz geçişi tamamlandı. 

Azerbaycan Şahdeniz II sahası doğalgazını Avurpa'ya taşıyacak Trans Adriyatik Gaz Boru Hattı Projesi'nde bir eşik daha aşıldı. TANAP ile Türkiye-Yunanistan sınırına kadar getirilen gazı Yunanistan ve Arnavutluk üzerinden İtalya'ya taşıyacak projede İtalya ve Arnavutluk kıyılarının birbirine bağlanması için çalışmalara ocak ayında başlanmıştı.

Adriyatik Denizi’nin altından geçen deniz bağlantısında 810 metreye ulaşan derinlikte yaklaşık 9 bin boru döşendi. TAP’ın üstlenici firması Saipem şirketi günde ortalama 1,2 kilometre boru döşedi. Böylece, 878 kilometre uzunluğundaki TAP’ın 105 kilometrelik deniz geçişi tamamlanmış oldu. Böylece TAP yüzde 95 oranında tamamlanırken, yıl sonunda da boru hattından Avrupa’ya ilk gaz akışının sağlanması planlanıyor. 

Hazar bölgesi doğalgazısını Avrupa'ya taşıyacak Güney Gaz Koridoru’nun TANAP'tan sonra gelen Avrupa ayağını oluşturan TAP, Yunanistan, Arnavutluk ve Adriyatik Denizi’nden geçerek İtalya’ya yılda 10 milyar metreküp gaz taşıyacak. TAP’ın yüzde 20’şer hissesi BP, SOCAR ve SnamI'a ait. Projede İsviçreli Fluxys yüzde 19, Enagas yüzde 16 ve Axpo da yüzde 5 hisse sahibi. 

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler