1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. TAP Avrupa’ya bu yıl 8 milyar m³ gaz taşıyacak

TAP Avrupa’ya bu yıl 8 milyar m³ gaz taşıyacak

Azerbaycan gazını Avrupa’ya taşıyan TAP boru hattından 2021 sonuna kadar 8 Milyar metreküp doğalgaz taşınması bekleniyor.

TAP Avrupa’ya bu yıl 8 milyar m³ gaz taşıyacak

Enerji Günlüğü - Azerbaycan gazını Avrupa’ya taşıyan TAP boru hattından 2021 sonuna kadar 8 Milyar metreküp doğalgaz taşınması bekleniyor.

Uluslararası Enerji Ajansı’nın (IEA) yayınladığı 2021 yılı son çeyreğine ait doğal gaz piyasası raporunda, Azerbaycan'ın Şah Deniz 2 sahasından çıkarılan gazı Avrupa'ya taşıyan Trans Adriyatik Boru Hattı’ndan (TAP) Avrupa'ya 2021 sonuna kadar 8 Milyar m³ doğalgaz taşınacağı öngörülüyor. Hattan bu yıl toplam 5 milyar metreküp gaz taşınması planlanmıştı.

TAP ile bu yılın başından bu yana 5,5 milyar metreküp Azerbaycan doğal gazın Avrupa’ya taşındığını belirten IEA, 2022 yılında hattın kapasitesinin 10 milyar metreküpe çıkacağını tahmin ediyor. 

HAT TİCARİ GAZ İHRACINA 2020 YILI SON GÜNÜNDE BAŞLADI

Bu yıl itibariyle ticari doğal gaz ihracatına başlayan 878 kilometre uzunluğundaki TAP, Yunanistan-Türkiye sınırından aldığı gazı Arnavutluk ve Adriyatik Denizi üzerinden Güney İtalya'ya taşıyor. Boru hattının kapasitesi, eklenecek 2 ekstra kompresör istasyonu ile 20 milyar metreküpe kadar çıkarılabilecek. 

İlk olarak 2003 yılında ortaya atılan TAP projesinde inşaa çalışmaları 2016 yılında başlayabildi. 2020 Haziran ayında Türkiye-Yunanistan sınırında Trans Anadolu Doğal Gaz Boru Hattı'na (TANAP) bağlanan TAP'ın hisselerinin yüzde 20'si Azerbaycan enerji şirketi SOCAR'a, yüzde 20'si BP'ye, yüzde 20'si Snam S.p.A'ya ve yüzde 19'u Fluxys'e ait. Enagas'ın da yüzde 16 ve Axpo'nun yüzde 5 payları var. 

 

Etiketler : , , ,
İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler