1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. TAP’ın proje finansmanı tamam

TAP’ın proje finansmanı tamam

Enerji Günlüğü - TAP doğalgaz boru hattı, 4,5 milyar dolarlık proje finansmanını tamamladı.Azerbaycan'ın Şah Deniz II sahasından çıkacak doğalgazı...

TAP’ın proje finansmanı tamam

Enerji Günlüğü - TAP doğalgaz boru hattı, 4,5 milyar dolarlık proje finansmanını tamamladı.

Azerbaycan'ın Şah Deniz II sahasından çıkacak doğalgazı TANAP sonrasında Yunanistan, Arnavutluk üzerinden İtalya'ya taşıyacak olan Trans Adriyatik Doğal Gaz Boru Hattı projesi (TAP), 3,9 milyar euroluk (4,5 milyar dolar) proje finansmanını tamamladığını açıkladı. Böylelikle hattın 2020'de faaliyete başlaması için inşaatın tamamlanabilmesinin yolunun açıldığı belirtildi. 

TAP Genel Müdürü Luca Schieppati, finansmanın kapanmasının başarılması ile birlikte TAP projesinde bir başka büyük aşamanın tamamlandığını kaydetti. 

Geçen yıl Avrupa Yatırım Bankası (EIB) ve Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) proje için krediyi onaylamıştı. Kredinin geri kalanı ihracat kredi ajansları ve Bank of China, BNP paribas, Societe Generale ve UniCredit'in içinde olduğu 17 ticari bankadan geldi. 

Yaklaşık 878 km uzunluğundaki TAP, Türk-Yunan sınırındaki Trans Anadolu Boru Hattı’na (TANAP) bağlanacak. TAP’ın Bulgaristan, Arnavutluk, Bosna-Hersek, Karadağ ve Hırvatistan’ın da aralarında bulunduğu diğer bazı Güneydoğu Avrupa ülkelerine gaz tedarikini de kolaylaştırabileceği belirtiliyor. Ayrıca TAP'ın İtalya'daki kara hattı, Hazar doğalgazının Almanya, Fransa, İngiltere, İsviçre ve Avusturya gibi Avrupa’nın önemli pazarlarına taşınmasına da imkan sağlayabileceği vurgulanıyor. TAP’ın ortakları BP (% 20), SOCAR (% 20), Snam (% 20), Fluxys (% 19), Enagás (% 16) ve Axpo'dan (% 5) oluşuyor. 

EBRD’DEN TAP KREDİSİNE ONAY

 
İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler