1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. TAP’ın Yunanistan ayağının kurulumu tamamlandı

TAP’ın Yunanistan ayağının kurulumu tamamlandı

Azerbaycan gazını Avrupa’ya taşıyacak olan TAP’ın Yunanistan sınırları içinde kalan bölümünün kurulumu tamamlandı. Gaz akışı 2020’de başlayacak.

TAP’ın Yunanistan ayağının kurulumu tamamlandı

Enerji Günlüğü - Azerbaycan gazını Avrupa’ya taşıyacak olan TAP’ın Yunanistan sınırları içinde kalan bölümünün kurulumu tamamlandı. Gaz akışı 2020’de başlayacak.

Trans Adriyatik Doğal Gaz Boru Hattı (TAP) Yunanistan Temsilcisi Katerina Muzuraki, Azerbaycan Şah Deniz-2 sahasından çıkarılan doğalgazı TANAP bağlantısıyla Avrupa’ya ulaştıracak olan Trans Adriyatik Doğal Gaz Boru Hattı'nın (TAP) Yunanistan ayağındaki mekanik bölümün inşaatının tamamlandığını bildirdi.

GAZ AKIŞI 2020’DE

TAP’ın uluslararası güvenlik standartlarına göre inşa edildiğini ve kullanıma hazır olduğunu anlatan Muzuraki, Aralıkta test aşamasına geçileceğini ve test sürecinin tamamlanmasının ardından hattan 2020'de aşamalı olarak Yunanistan piyasasına doğalgaz verilmeye başlanacağını kaydetti.

TAP, Yunanistan sınırında TANAP'tan alacağı 10 milyar metreküplük doğalgazı Yunanistan, Arnavutluk ve Adriyatik Denizi'ni geçerek İtalya'ya ulaştıracak. TAP ile gelecek doğalgaz Bulgaristan'ın ihtiyacının yüzde 33'ünü, Yunanistan'ın ihtiyacının yüzde 20'sini ve İtalya'nın ihtiyacının da yüzde 10,5'ini karşılayacak.

Yaklaşık 878 km uzunluğundaki TAP, geçen yıl Kasım ayında Türk-Yunan sınırındaki Trans Anadolu Boru Hattı (TANAP) ile Meriç Nehri kıyısında birbirine bağlandı. TAP’ın Bulgaristan, Arnavutluk, Bosna-Hersek, Karadağ ve Hırvatistan’ın da aralarında bulunduğu diğer bazı Güneydoğu Avrupa ülkelerine gaz tedarikini de kolaylaştırabileceği belirtiliyor. Ayrıca TAP'ın İtalya'daki kara hattı, Hazar doğalgazının Almanya, Fransa, İngiltere, İsviçre ve Avusturya gibi Avrupa’nın önemli pazarlarına taşınmasına da imkan sağlayabileceği vurgulanıyor. 

TAP’ın ortakları BP (% 20), SOCAR (% 20), Snam (% 20), Fluxys (% 19), Enagás (% 16) ve Axpo'dan (% 5) oluşuyor. 

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler