1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. Çalık`ın Gürcistan Doğalgaz Santrali açıldı

Çalık`ın Gürcistan Doğalgaz Santrali açıldı

Enerji Günlüğü - Çalık Enerji'nin Gürcistan'da yapımını tamamladığı 230 MW kapasiteli Gardabani Doğalgaz Kombine Çevrim Santrali açıldı.Gürcistan'ın...

Çalık`ın Gürcistan Doğalgaz Santrali açıldı

Enerji Günlüğü - Çalık Enerji'nin Gürcistan'da yapımını tamamladığı 230 MW kapasiteli Gardabani Doğalgaz Kombine Çevrim Santrali açıldı.

Gürcistan'ın Gardabani vilayetinde 14 Ekim 2013'te inşasına başlanan 230 megavat kapasiteli Kombine Doğalgaz Çevrim Santrali'nin açılışı Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız'ın da katılımıyla gerçekleştirildi.

Gürcistan'ın toplam kurulu gücünün yüzde 8'ini oluşturan santral, Gürcistan'ın elektrik ihtiyacının tek başına yüzde 15'ini karşılayacak.

Planlanandan 3 ay daha erken bitirilen santral ayrıca yüksek teknolojinin kullanıldığı ve dünyadaki çevreye en duyarlı projelerden birisi olma özelliğini taşıyor.

Açılışta konuşan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız,Bakü-Tiflis-Ceyhan Petrol Boru Hattı, Bakü-Tiflis-Erzurum Doğalgaz Boru Hattı ve TANAP gibi projelerin sadece Azerbaycan ile Türkiye arasındaki ilişkiler açısından değil, bölgesel ve küresel sonuçları itibariyle de uluslararası arenada dikkati çektiğini söyledi.

PROJE GERÇEK BİR BAŞARI ÖRNEĞİ

Bakan Yıldız, "Bu projenin gerçek bir başarı örneği ve Gürcistan ile gelecekte gerçekleştireceğimiz işbirliklerinin temel taşlarından biri olduğunu düşünüyorum. Bu ve benzeri projelerle Gürcistan ile olan işbirliğimiz perçinlenmekte ve tüm dünyaya örnek olmaktadır" diye konuştu.

GÜRCİSTAN'LA İLETİM HATLARI DA GELİŞTİRİLMELİ

Taner Yıldız, bu tür projelerin bölgenin bir cazibe merkezi haline gelmesine vesile olduğunu ve karşılıklı olarak ülkelerin refahını artırdığını vurguladı. Türkiye ve Gürcistan arasındaki iletim hatlarının da geliştirilmesi gerektiğine işaret eden Yıldız, "Ülkelerimiz arasındaki mevcut Hopa-Batum, Borçka-Ahıska, elektrik iletim hatlarına ilave olarak Batum-Muratlı hattının yapımı konusunda ilerlemeler kaydedilmiştir. Öte yandan Tortum-Ahıska arasında yapılacak hatta ilişkin çalışmalar devam etmektedir" ifadelerini kullandı.

Önceki ve Sonraki Haberler