1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Çalık`tan Türkmenistan`a bahara kadar 600 MW ek güç

Çalık`tan Türkmenistan`a bahara kadar 600 MW ek güç

Enerji Günlüğü - Çalık Enerji, Türkmenistan'ın acil elektrik ihtiyacını karşılamak için bahar aylarına kadar toplam 600 MW'lik üç doğalgaz santralini...

Çalık`tan Türkmenistan`a bahara kadar 600 MW ek güç

Enerji Günlüğü - Çalık Enerji, Türkmenistan'ın acil elektrik ihtiyacını karşılamak için bahar aylarına kadar toplam 600 MW'lik üç doğalgaz santralini devreye sokacak.

Çalık Enerji CEO’su Saim Dinç, Türkmenistan genelinde enerji talebinin sürekli arttığını belirtti. Bu ülkedeki tüketicilerin enerjiye zamanında ulaşabilmesini garanti altına almak istediklerini ifade eden Dinç, tüm köy, kasaba ve diğer yerleşimlerin sosyal ve yaşam koşullarını ilave enerji santralleri ve tüm bölgelere elektrik sağlanması sayesinde iyileştirmek istediklerini vurguladı.

ÜÇ SANTRALLE 600 MW İLAVE GÜÇ

Çalık Enerji CEO'su Saim Dinç, Türkmenistan'da hayata geçirecekleri yeni elektrik üretim tesisleriyle ilgili de şu bilgileri verdi:

"Türkmenistan’a altı ay içerisinde 240 megawatt, 2014 senesinin başlarında ise 360 megawatt’lık güç temin edecek üç enerji santrali inşa etme kararı aldık. Yeni tesislerimizde GE’nin esnek, etkin ve kendini kanıtlamış aeroderivetif gaz türbinlerini kullanarak bu ihtiyaçları hızlı ve uygun maliyetli olarak karşılayabileceğimizi düşünüyoruz."

GE'NİN TÜRBİNLERİ KULLANILACAK

GE, Türk mühendislik, tedarik ve müteahhitlik (EPC) firması Çalık Enerji’ye ecomagination onaylı 9 ayrı LM6000 aeroderivetif gaz türbini sağlayacak. Aşkabat yakınlarındaki Akhal santrali iki LM6000-PF ve bir LM6000-PC, Mary kenti yakınlarındaki Mary santrali üç LM6000-PC ve Türkmenabat’ta bulunan Lebap santrali ise üç LM6000-PF aeroderivetif gaz türbinine sahip olacak.

GE Power & Water’ın Başkan Yardımcısı ve Ticari İşlerden Sorumlu Genel Müdürü Darryl Wilson, Çalık Enerji'nin, Türkmenistan'ın enerji ihtiyacını karşılamak üzere kendini kanıtlamış GE teknolojisini kullanarak bu alanda bir çığır açtığını belirtti. Wilson, "LM6000ünitelerimiz sahip oldukları esneklik, hızlı başlangıç kapasitesi ve toplam performansları ile bölgeye güvenilir yerel enerji sağlanmasına katkıda bulunacaklar" dedi.

LM6000, 21 MİLYON SAATİ GERİDE BIRAKTI

Şirket yetkililerinin verdiği bilgiye göre GE, haziran ayında küresel çapta müşterilere sevk ettiği 1000’i aşkın LM6000 ünitesiyle 21 milyon saatin üzerinde işletim süresini geride bıraktı. Bu rakamların, aynı kategorideki rakip firmalara ait tüm gaz türbinlerinden dört kat daha fazla olduğu belirtildi. GE, söz konusu türbinlerinin yüksek verimlilik birim/güç çıkışı başına rakip teknolojilere kıyasla daha düşük yakıt tüketimi sağladığı iddiasında. Bu sayede ürünün türbin operatörleri için yakıt tasarrufu ve karbondioksit salınımlarını azaltma olanağı sunduğu da belirtildi.

Önceki ve Sonraki Haberler