1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. Çalışır: Kamudaki strateji değişikliği fiyatları etkiliyor

Çalışır: Kamudaki strateji değişikliği fiyatları etkiliyor

Enerji Günlüğü – ETD Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Çalışır, kamu kurumlarının strateji değişikliklerinin piyasalara etkisinin fiyatları farklı...

Çalışır: Kamudaki strateji değişikliği fiyatları etkiliyor

Enerji Günlüğü – ETD Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Çalışır, kamu kurumlarının strateji değişikliklerinin piyasalara etkisinin fiyatları farklı yere götürdüğünü söyledi.

Enerji ticaretindeki güncel gelişmeleri ICCI 2018’de masaya yatırın Enerji Ticareti Derneği (ETD) Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Çalışır BOTAŞ’ın elektrik santrallerine gaz tedariki ile ilgili kısıntıya gitmesini değerlendirdi. Tamer Çalışır, “Kamu kurumlarının strateji değişiklikleri ile piyasalara etkisi fiyatların farklı yere gitmesine neden olabiliyor

RÜZGAR, GÜNEŞ VE JEOTERMALDE BÜYÜK YATIRIM İMKANI VAR

Öngörülebilirliğe bakıldığında hedeflediklerinin yarın ya da her saat olacağını bilmekten ziyade sadece kuralların nasıl uygulanacağını bilmek olduğunu ifade eden Çalışır; “Aynı ayda 3 defa strateji değişikliğine gitmek firma ve üretim tesislerinin kararlarında değişikliğe neden oluyor. Sadece bu kararların alınış zaman ile şekillerinin çok daha sağlıklı ve sürdürülebilir piyasa yaratacağını öngörüyoruz. Bakanlığın açıkladığı Milli Enerji ve Maden Politikası ile ilgili 2023 ve 2030 hedefleri doğrultusunda TÜSİAD çalışmasında senaryoları sıraladık. Burada 2030’a kadar 34 milyar dolarlık ek bir kazancın yaratılabileceğini gördük. Üretim tarafında ön plana çıkan başlıkları ise 3D olarak adlandırabiliyoruz. Bunlar dijitalleşme, dağıtık üretim ve düşük karbon. Özellikle rüzgar, güneş ve jeotermalde çok büyük yatırım imkanı var. Ayrıca yenilenebilir enerji ile birlikte fiyatlanma endeksinin daha farklı yere gideceğini görüyoruz. Depolama ve elektrikli araçlar ile off grid sistemlerdeki talep artışı bizi tamamen farklı bir yapıya yönlendirecek” dedi.

ETD OLARAK TARİFESİZ PİYASAYI SAVUNDUK

“ETD olarak tarifesiz bir piyasayı savunduk. Buradaki ana hedef aslında belirli kademelerle tarifenin ya da limitin aşağı çekilerek gerçek maliyetlerin yansıtıldığı bir döneme gidilmesi” diyen Çalışır konuşmasına şöyle devam etti; “OTC ve VİOP hacimlerinde artış beklentimiz var. Sanayici tarafından baktığımızda ise fiyat dalgalanmaları sadece dezavantaj değil. Fiyatın düşüş yaşadığı aylarda sanayiciye fayda sağlanması muhtemel. Şu anda satış kanalı tek başına bir şey kazanmıyor çünkü her şey birbirine etki ediyor. Üretim, dağıtım, yönetim, perakende halkalarından birine gelecek zarar bütün zincire etki ediyor.”

Raşit Kırkağaç / Enerji Günlüğü

Önceki ve Sonraki Haberler