1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Çan-2 Santrali’nde Mart ayında 20 günlük planlı duruş olacak

Çan-2 Santrali’nde Mart ayında 20 günlük planlı duruş olacak

Enerji Günlüğü – Çan-2 Termik Santrali, tesisteki bazı sistemlerin iyileştirilmesi sürecinde, Mart ayında 20 gün için planlı duruş yapacak.  Odaş...

Çan-2 Santrali’nde Mart ayında 20 günlük planlı duruş olacak
Enerji Günlüğü – Çan-2 Termik Santrali, tesisteki bazı sistemlerin iyileştirilmesi sürecinde, Mart ayında 20 gün için planlı duruş yapacak. 
 
Odaş Elektrik Üretim Sanayi Ticaret AŞ, Çan-2 Termik Santrali’nin devreye alınmasından sonra başlayan ve üretimin planlı ve kontrollü bir şekilde yapıldığı dönem olan “Ramp-Up” sürecinin son aşamasına gelindiğini duyurdu. Bu çerçevede tesiste, Mart ayında, 20 günlük planlı duruş gerçekleştirilecek. 
 
Türkiye’de yerel linyit kömürünü yakan kritik altı (subcritical) termik verimli dizayna dayalı tek santral olma özelliğine sahip Çan-2 Termik Santrali’nde türbin, jeneratör, kazan gibi sistemlerin devreye alınma süreci tamamlandı.
 
Bu süreçte santralin hava akışını sağlama, kömür cüruf çıkarma ve türbin izolasyon sistemlerindeki iyileştirme ihtiyaçları nedeniyle üretim kayıpları yaşanmıştı. Bu kayıpları önlemek amacıyla ihtiyaç duyulan ve siparişleri Kasım 2018 tarihinden itibaren verilen ekipmanın saha teslimleri 2019 Şubat sonu itibariyle tamamlanacak. Tesis Mart ayı içinde 20 günlük planlı duruş yaparak, gerekli tüm düzeltmelerle “Ramp-Up” periyodunu tamamlayacak. 
 
“Ramp-Up” periyodu da dikkate alındığında; Çan-2 Termik Santrali’nin 2019-2020 yılları için kapasite kullanım oranı ve EBITDA tahminlerinin aşağıdaki şekilde gerçekleşmesi bekleniyor.
 
Çan-2 Termik Santrali (340 MWm/ 330 MWe) 2019 2020
Ortalama Yıllık Kapasite Kullanım Oranı (%)      67     76
EBITDA (Milyon ABD Doları)                            53,9 65,3.