1. HABERLER

  2. KÖMÜR

  3. Çan kömür rezervi belirlendi

Çan kömür rezervi belirlendi

Enerji Günlüğü - Odaş Elektrik Çan kömür ruhsat sahasında toplam 24,70 milyon ton kömür rezervi tespit edildiğini açıkladı.Odaş Elektrik Üretim...

Çan kömür rezervi belirlendi

Enerji Günlüğü - Odaş Elektrik Çan kömür ruhsat sahasında toplam 24,70 milyon ton kömür rezervi tespit edildiğini açıkladı.

Odaş Elektrik Üretim Sanayi Ticaret A.Ş. bugün Kamuyu Aydınlatma Platformu'na (KAP) yaptığı açıklama ile % 92'sine sahip olduğu Çan Kömür ve İnşaat A.Ş.'nin Çan kömür rezervinin 18,94 milyon ton ispatlanmış, 5,76 milyon ton ilave olması gereken olmak üzere toplam 24,70 milyon ton olarak tespit edildiğini duyurdu.

Şirket ayrıca, mevcut rezervin en kısa sürede ve en yüksek getiri oranıyla Şirkete katma değer yaratmasına yönelik çalışmaların son derece hızlı şekilde yürütüldüğünü de açıkladı.

Söz konusu sahada Alman menşeili bağımsız maden değerleme şirketi Fichtner tarafından yapılan uluslararası Joint Ore Reserves Committee ("JORC") standartlarına uygun çalışmaların kısmi sonuçlarına göre,  ruhsat sahasının belirli bir kısmında yapılan çalışmalarda tespit edilen bu rezerve ek olarak kömür damarının sahanın kuzey-kuzeydoğu yönünde devam ettiğinin gözlendiği, yapılacak ek çalışmalar sonucunda, belirlenen  rezervin artmasının muhtemel olduğu da belirtildi.

İspatlanmış rezervin ortalama kalorisinin 3.385 kcal/kg, olması gereken rezervle beraber ortalama kalorinin 3.481 kcal/kg olduğu ifade ediliyor.

EN YÜKSEK KALORİLİ KÖMÜR REZERVİ

Rezerv, yerli linyite dayalı termik santral işleten enerji şirketleri arasında en yüksek kalorili kömür rezervi olma özelliğini taşımakta. Bu durum santral yatırımı yapılması durumunda MW başına yatırım maliyetlerini düşürmekle beraber MWh başına üretim maliyetinde de emsallerine göre avantaj sağlamakta.

Aynı zamanda sahadaki kömür, kalori değerinin yüksek olması nedeniyle doğrudan piyasaya satılabilir durumda. Dolayısıyla, kömürün perakende olarak ve/veya üretim aşamasında kömür kullanan sanayi şirketlerine satışı gerçekleştirilerek nakde dönüştürülebilmekte.

Önceki ve Sonraki Haberler