1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Can Tekstil Tekirdağ’daki kojon tesisinin kapasitesini artıracak

Can Tekstil Tekirdağ’daki kojon tesisinin kapasitesini artıracak

Enerji Günlüğü - Can Tekstil, Tekirdağ’da bulunan fabrikasındaki doğal gazlı kojenerasyon tesisinin kapasitesini bir adet gaz motoru daha ilave ederek...

Can Tekstil Tekirdağ’daki kojon tesisinin kapasitesini artıracak

Enerji Günlüğü - Can Tekstil, Tekirdağ’da bulunan fabrikasındaki doğal gazlı kojenerasyon tesisinin kapasitesini bir adet gaz motoru daha ilave ederek 7,84 MW’dan 12,34 MW’a çıkaracak.

Can Tekstil Entegre Tesisileri ve Tarım Ürünleri San. Tic. A.Ş. Çorlu Şubesi tarafından Tekirdağ İli, Ergene İlçesi, Ergene-2 OSB’de İplik Üretimi, Dokuma ve Boyama işlemi yanında seralarda topraksız tarım ile sebze üretimi ve elektriki üretimi gerçekleştiriliyor. 

Tesiste hali hazırda kurulu bulunan her biri 3,92 MW elektrik üretimi kapasiteli iki gaz motoru ile elektrik ve buhar üretiliyor. Ayrıca yine tesiste basınçlı hava üretimi amacı ile kullanılan ve bu amaçla buhar üreten 1 adet 0,66 MWm kapasiteli gaz moturu bulunuyor. Gaz motorlarının bakım ya da arıza nedeniyle devre dışı kalması durumunda tesisin buhar ihtiyacı aynı parsel içerisinde yer alan ve grup şirketi olan Can Enerji Entegre Elektrik Üretim A.Ş.’ ye ait kojenerasyon tesisinden karşılanıyor. Şimdi ise Can Enerji Entegre Elektrik Üretim A.Ş’den sökümü yapılacak 1 adet gaz motorunun yenilenerek yerine 4,5 MWe elektrik üretim kapasiteli, 11,5 MWt ısıl gücündeki yeni gaz motorunun devreye alınması ve yeni gaz motorunun Can Tekstil tarafından işletilmesi planlanıyor. 

Böylece 7,84 MWe elektrik üretim kapasiteli kojenerasyon tesisine yeni gaz motoru ilavesi ile tesisin toplam elektrik üretim kapasitesin 12,34 MWe, elektrik ve buhar elde edilmesi için kullanılacak ekipmanların anma ısıl gücünün ise 32 MWt’ye çıkarılması hedefleniyor. Kapasite artışı sonrası tesiste yılda 37.800.000 kwh elektrik ve 20.160 ton buhar üretilecek. Kapasite artışının toplam maliyetinin yaklaşık 1 milyon lira olması öngörülüyor.

Enerji Günlüğü

 

 
Önceki ve Sonraki Haberler