1. HABERLER

  2. YENİLENEBİLİR

  3. RÜZGAR

  4. Çanakkale rüzgarının elektriği denizaltı kablolarla İzmit’e taşınacak

Çanakkale rüzgarının elektriği denizaltı kablolarla İzmit’e taşınacak

Çanakkale’deki rüzgar santrallerinin ürettiği elektriği sanayi bölgesi İzmit Körfezi’ne ulaştıracak denizaltı ve kara kablo bağlantısı kurulacak.

Çanakkale rüzgarının elektriği denizaltı kablolarla İzmit’e taşınacak

Enerji Günlüğü - Çanakkale’deki rüzgar santrallerinin ürettiği elektriği sanayi bölgesi İzmit Körfezi’ne ulaştıracak denizaltı ve kara kablo bağlantısı kurulacak.

Türkiye Elektrik İletim A.Ş. (TEİAŞ), elektrik enerjisinin iletim sistemine güvenilir ve kesintisiz bir şekilde aktarılması noktasında önemli bir proje olan “Çanakkale ve İzmit Körfez Geçişi 400kV Denizaltı ve Kara Bağlantı Kabloları” yapım işini alan Türk Prysmian - Prysmian Powerlink ile sözleşme imzaladıklarını duyurdu. 

Açıklamaya göre her biri çift devre olarak planlanan ve devre başına 1000MW nominal kapasiteye sahip denizaltı kablo projelerinin yapım süreleri; Lot1 kapsamı işler için 750, Lot2 kapsamı işler için ise 780 takvim günü olarak belirlendi. Projelerin 25-26 ay içerisinde tamamlanması hedefleniyor.

Önceki senelerde Çanakkale Boğazı’nda yapımı gerçekleştirilen yine her biri çift devre iki denizaltı kablo projesiyle bölgedeki rüzgar santrallerinin sisteme entegrasyonu sağlandı. Rüzgar santrallerinin üretimleri Gelibolu yarımadasına taşınarak oradan da sanayinin ve yerleşimin yoğun olduğu İstanbul iline transfer edildi. Bölgedeki yüksek rüzgar potansiyeli dikkate alındığında, gerçekleştirilecek bu projeler, Güney Marmara ve Batı Anadolu bölgelerinde tesis edilmiş olan ve yeni tesis edilecek RES’lerden üretilecek elektrik enerjisinin iletim sistemine güvenilir ve kesintisiz bir şekilde aktarılması, tüketicilere iletilmesi ve arıza durumlarında santrallere kısıt verilmemesi yönlerinden büyük önem arz ediyor. 

 

Önceki ve Sonraki Haberler