1. HABERLER

  2. YENİLENEBİLİR

  3. RÜZGAR

  4. Çandarlı Limanı denizüstü RES bölgesi olsun önerisi

Çandarlı Limanı denizüstü RES bölgesi olsun önerisi

İzmir Çandarlı Limanı’nın Denizüstü Rüzgar Enerjisi Santrallerine odaklanan bir cep serbest bölgesi olması önerildi. 

Çandarlı Limanı denizüstü RES bölgesi olsun önerisi

Enerji Günlüğü - İzmir Çandarlı Limanı’nın Denizüstü Rüzgar Enerjisi Santrallerine odaklanan bir cep serbest bölgesi olması önerildi. 

Rüzgâr enerjisi sektöründe Türkiye’nin ilk online eğitim ve belgelendirme fırsatı sunan platformu Windbaba’nın Stratejik Çözüm Ortağı ve Yenilenebilir Enerji Danışmanı Dr. Ömer Emre Orhan; bugün sıfır noktasında olmasına rağmen, yakın gelecekte Karadeniz, Ege ve Akdeniz’de dev kapasitelere ulaşacak Denizüstü Rüzgâr Enerjisi (DRES) yatırımları için Çandarlı Limanı’nın rahatlıkla uluslararası ölçekte bir üretim merkezi olabileceğini söyledi.

Mayıs 2011’de büyük umutlarla temeli atılan ve bugüne kadar yaklaşık 150 milyon dolar yatırım yapılan Çandarlı Limanı’nın akıbetinin ne olacağı belirsizliğini koruyor. 2013 ve 2015 yıllarında işletme ihalesine çıkılmasına rağmen teklif veren firma bulunmamıştı. 

“BÖLGENİN KADERİ DEĞİŞEBİLİR”

Çandarlı Liman sahasının çok yakınında 2022 yılı itibarıyla ESBAŞ tarafından inşasına başlanacak olan Batı Anadolu Serbest Bölgesi’nin (BASBAŞ) yenilenebilir ve temiz enerji yatırımlarına odaklanması ile bölgede yüksek bir ihracat potansiyeli de oluşacağına dikkat çeken Orhan, “Denizüstü RES’lerde teknolojik gelişim baş döndürücü seviyede. Bugüne kadar Karadeniz, Ege ve Akdeniz’de başta derinlik sorunu olmak üzere çeşitli nedenlerle kurulum yapılamayan DRES’ler, yüzer temelli teknolojilerin hızla gelişmesi ile artık derinlikten bağımsız olarak kurulabiliyor. Bu coğrafyada İzmir’den başka rüzgâr enerjisinde çok güçlü ana ve yan sanayi yatırımlarına sahip olan, çok iyi yetişmiş insan kaynağı olan, sektörü tanıyan bir kamuoyuna sahip başka bir kent bulunmuyor. Tam bir kümelenme merkezi olan İzmir, bu avantajını üretime ve yüksek katma değere çevirirse bölgenin kaderini de değiştirebilir.” dedi.

 

Önceki ve Sonraki Haberler