1. HABERLER

  2. SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK

  3. Çankaya Üniversitesi Yüksek Performanslı Binalar Merkezi kuruldu

Çankaya Üniversitesi Yüksek Performanslı Binalar Merkezi kuruldu

Çankaya Üniversitesi bünyesinde Yüksek Performanslı Binalar Araştırma Merkezi kuruldu. 

Çankaya Üniversitesi Yüksek Performanslı Binalar Merkezi kuruldu

Enerji Günlüğü - Çankaya Üniversitesi bünyesinde Yüksek Performanslı Binalar Araştırma Merkezi kuruldu. 

Çankaya Üniversitesi Yüksek Performanslı Binalar Uygulama ve Araştırma Merkezi Yönetmeliği, Çankaya Üniversitesi tarafından yayımlanarak yürürlük kazandı. 

Yönetmelik Çankaya Üniversitesi Yüksek Performanslı Binalar Uygulama ve Araştırma Merkezinin amaçlarına, faaliyet alanlarına, yönetim organlarına, yönetim organlarının görevlerine ve çalışma şekline ilişkin usul ve esasları düzenlemeyi hedefliyor. 

Merkez, ulusal ve uluslararası düzeyde üniversite, iş dünyası ve sivil toplum örgütleri ile işbirliği geliştirilerek gerek öğretim elemanlarının, gerek öğrencilerin yüksek performanslı bina tasarımı ve inovatif yapım teknolojileri konularında evrensel yaklaşımlar izleyerek araştırmalar yapması, bilgi ve becerilerinin geliştirilmesi ve zenginleştirilmesi için çalışacak. 

YÜKSEK PERFORMANSLI BİNA

Yüksek performanslı sürdürülebilir bina sıfatı; binanın çevre üzerindeki genel etkisini en aza indirmeyi ve binanın kullanımı süresince değerini en yüksek seviyeye çıkarmayı hedef alan bina tasarımları için kullanılıyor. 

Enerji tasarrufu ve enerji verimliliği de bu tasarımların başat unsuru olarak değerlendiriliyor. Binanın cephe tasarımı, doğal aydınlatma ve doğal havalandırma uygulamaları, ısıtma havalandırma ve iklimlendirme (HVAC) uygulamaları ve binadaki otomasyon sistemleri binanın yüksek performanslı bina olarak değerlendirilmesinde öncelikli eklentiler arasında yer alıyor. 

Binada kullanılan enerjinin yenilenebilir kaynaklara dayalı tesislerden temin edilmesi, binanın performansını ve değerini daha da artırıyor. 

Önceki ve Sonraki Haberler