1. HABERLER

  2. YENİLENEBİLİR

  3. GÜNEŞ

  4. Çankırı Belediyesi güneşten 700 bin TL kazanacak

Çankırı Belediyesi güneşten 700 bin TL kazanacak

Enerji Günlüğü – Çankırı Belediye Başkanı İrfan Dinç, 5,5 milyon TL’ye mal olan 1 MW’lık GES Projesi basın tanıtım toplantısında, “Yılda...

Çankırı Belediyesi güneşten 700 bin TL kazanacak

Enerji Günlüğü – Çankırı Belediye Başkanı İrfan Dinç, 5,5 milyon TL’ye mal olan 1 MW’lık GES Projesi basın tanıtım toplantısında, “Yılda 1 milyon 350 bin kWh elektrik üreteceğiz ve projenin 2 milyon TL’lik kısmını belediye bütçesinden karşıladık” dedi.

Çankırı Belediyesi, Kuzey Anadolu Kalkınma Ajansı (KUZKA) ile birlikte 5,5 milyon TL’ye 1 MW’lık GES Projesini hayata geçirdi. Yıllık 1 milyon 350 bin kilowatt saat elektrik üretecek olan projenin 2 milyon TL’si belediyenin öz kaynağından 3,5 milyon TL’si ise KUZKA tarafından hibe olarak karşılandı.

Basın toplantısında yaptığı konuşmada Çankırı halkından aldıkları enerjiyi yine onlar için kullandıklarını söyleyen Çankırı Belediye Başkanı İrfan Dinç, “GES’ler kurarak ülkemizin enerji politikası doğrultusunda hareket etmiş oluyoruz. TEDAŞ Genel Müdürlüğü, Enerji Bakanlığı, EPDK yetkilileri ile yaklaşık 2 yıl süren görüşmeler sonucunda alınan karar ile yönetmelik yeniden düzenlendi. Yönetmeliğe ‘Belediyeler kotaya tabi olmadan 1 MW çağrı mektubu alabilir.’ şeklinde madde ekletilmesi sonucunda satış için 1 MW tesisi kurmuş bulunmaktayız. Belediyelerin önünü açan bu çalışmada ciddi emeğimiz bulunmaktadır. 73 dönümlük arazinin tahsisi 2014 yılında hazineden alındı. İmar planı yapılarak 3 ayrı parsele bölündü. GES’ler için 26’şar dönümlük alan oluşturuldu ve geri kalan alan ise yeşil parsel olarak ayrıldı” dedi.

GÜNEŞTEN BELEDİYE KASASINA 700 BİN TL

Yıllık olarak tahmini 1 milyon 350 bin kilowatt saatlik enerji üretilmesi beklediklerini ifade eden Dinç, üretilen enerjinin devlete satılacağını belirtti. Dinç şöyle konuştu, “GES ile üretilen elektrik enerjisi sayesinde Çankırı Belediyesinin kasasına yıllık 700 bin TL civarında gelir beklediklerini söyleyerek “Belediyemiz tarafından proje için ödenen miktar ise yaklaşık 3 yılda amorti edilecektir.”

YENİ GES’LER YOLDA

“Çankırı Belediyesi’nin bünyesinde kullanmak üzere çeşitli noktalara GES kurmak için çalışmalarımız sürüyor.” diyen Dinç, “700 KW’lık bölümü ihale edildi, 300 KW’lık bölümü ise proje aşamasında. Öz tüketim modelinden de yıllık yaklaşık 400 bin TL gelir elde edeceğiz. Belediyemiz toplamda yıllık 1 milyon TL’lik gelir elde edecek.” dedi.

TESİSTE TOPLAM 4 BİN ADET PANEL VAR

Çankırı Belediyesi, Yapraklı yolu onuncu kilometresinde 10 bin metrekare tel örgü ile çevrili arazide kurduğu GES ile kendi elektriğini üretmeye başladı. Proje çalışmalarının maliyetinin yüzde 63,79’unu oluşturan yaklaşık 3,5 milyon TL’nin Kuzey Anadolu Kalkınma Ajansı (KUZKA) tarafından hibe olarak karşılandı. Geriye kalan yüzde 36,21'ini oluşturan yaklaşık 2 milyon TL’nin ise belediye bütçesinden ödendi. Tesiste,  toplam 4.000 adet panel ve 40 adet inverter  var. Ayrıca, üretilen enerji yeraltı kablosu ile 1.300 metre mesafedeki dağıtım şirketine ait İnaç trafosuna bağlanarak şehir şebekesine veriliyor.

Önceki ve Sonraki Haberler