1. HABERLER

  2. YENİLENEBİLİR

  3. HİDRO

  4. Çankırı’da içme suyundan elektrik üretilecek

Çankırı’da içme suyundan elektrik üretilecek

Çankırı Belediyesi, Hıdırlık içmesuyu deposundan Maslak-8 su deposuna iletilen içme suyundan elektrik üretecek. 

Çankırı’da içme suyundan elektrik üretilecek

Enerji Günlüğü - Çankırı ili Merkez ilçesi Aksu Köyü sınırları içindeki 5 milyon m2’lik alanda Çankırı Belediyesi tarafından Maslak (MASLAK 8) Girişi Hidroelektrik Santrali (HES) kurulması planlanıyor. Maslak-8 HES yapısında; 0.672 MWe/0.649 MWm kurulu gücünde türbinlenerek 4,69 GWh/yıl enerji üretilecek.

Projenin su kaynağını, Maslak-8 su deposuna iletilen içme suyu oluşturmaktadır. Su Maslak-6 ’den Maslak-8’e iletilmesini sağlayan 600 mm çaplı iletim borusuna yapılacak olan branşman yardımıyla santrale alınacak buradan depo üzerine açılacak döşeme boşluğu vasıtasıyla Maslak-8’e aktarılacaktır. Hattın debisi 460 lt/s dir. 

Maslak (MASLAK 8) Girişi HES projesi ile; Hıdırlık içmesuyu deposundan sonra bulunan Maslak-6 ile Maslak-7 By-Pass edilerek aktarılan su herhangi bir basınç kırıcıya uğramadan Maslak-8’e girmeden HES projesine aktarılacak.

Maslak-6 ve Maslak-7’ün by-pass edilmesiyle herhangi su koçu darbesine karşın veya boru içerisinde basınç kaynaklı bir deformasyon olmaması adına yapılacak olan hidroelektrik santrali hemen öncesinde başlayarak ana isale hattında 611 metre borunun 600 mm çapında 7,1 mm et kalınlığında boru ile yenilenmesi planlanıyor. 

SANTRALİN İŞLEYİŞİ

Maslak-8 önüne inşa edilecek bir hidroelektrik santral aracılığı ile kırılarak elektrik üretilmesi amaçlanıyor. Kurulacak santraldeki pelton tipi türbin aracılığıyla alınacak sular, buradan Maslak-8 deposuna verilecek. Ana isale hattından bir adet branşman ile alınacak olan sular buradan türbin giriş vanasına bağlanacak şekilde projelendirilmiştir. Kuyruk suyundan çıkan sular ise maslak üzerine açılacak döşeme boşluğu vasıtasıyla Maslak-8’e aktarılacak.

Enerji Günlüğü 

Önceki ve Sonraki Haberler