1. HABERLER

  2. YENİLENEBİLİR

  3. GÜNEŞ

  4. Çankırılı kadın girişimciler karbon ayak izlerini güneşle küçülttü

Çankırılı kadın girişimciler karbon ayak izlerini güneşle küçülttü

Enerji Günlüğü – Çankırı’nın Eldivan ilçesinde kadın girişimciler, güneş enerjisinden yararalanarak minimum karbon ayak iziyle reçel, marmelat,...

Çankırılı kadın girişimciler karbon ayak izlerini güneşle küçülttü

Enerji Günlüğü – Çankırı’nın Eldivan ilçesinde kadın girişimciler, güneş enerjisinden yararalanarak minimum karbon ayak iziyle reçel, marmelat, salça, yöreye özgü tarhana, erişte, turşu, sirke gibi ürünler ve kuru sebze-meyve üretiyorlar. 

Temiz Enerji Vakfı tarafından (TEMEV) yürütülen ve Coca-Cola Şirketi ve Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP)/New World tarafından desteklenen Köyde Yeşil Ekonomi projesi, Eldivan Kaymakamlığı, Eldivan Belediyesi ve Güneş Enerjisi Derneği (GÜNDER) işbirliği ile gerçekleştiriliyor. Projenin çevreci iş modelinde minimum karbon ayak iziyle üretim gerçekleştiriliyor. Projede atıklar organik gübre olarak değerlendiriliyor, yıkama suları geri kazanılıyor ve elektrik ihtiyacı güneş enerjisinden sağlanıyor.

Proje kapsamında Eldivanlı 7 kadın ile kurulan ve üye sayısı 50’ye ulaşan Eldivan Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi; “Güneşin Eliyle Kadın Emeğiyle” sloganıyla güneş enerjisi kullanarak reçel, marmelat, salça, yöreye özgü tarhana, erişte, turşu, sirke gibi ürünler ve kuru sebze-meyve üretimi gerçekleştiriyor. Bu ürünler, KÜLÇE markası altında yine kadınların diktiği, işlediği, ördüğü, el yapımı ve çevreci ambalajlarla pazarlanıyor.

BİLİNÇLİ TARIM KONUSUNDA FARKINDALIK

Üretim süreçleri, atıkların organik gübre olarak değerlendirildiği, yıkama sularının geri kazanıldığı ve elektriğinin güneş enerjisinden sağlandığı minimum karbon ayak iziyle gerçekleştiriliyor. Köyde Yeşil Ekonomi Projesi, kadınların sürdürülebilir bir iş modeli kurarak ekonomik ve sosyal hayatlarını geliştirmesini hedefliyor.

Proje kapsamında ayrıca, Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi hocaları tarafından kooperatif üyesi kadınlara ve yörede yaşayan çiftçilere kooperatifçilik, hijyen, tohum, gübre, iyi tarım uygulamaları konularında eğitimler verilerek, bölgede bilinçli tarım konusunda farkındalık oluşturuluyor.

ÖDÜLLÜ PROJE

Köyde Yeşil Ekonomi projesi, 4. İstanbul Karbon Zirvesinde dev firmalarla birlikte Düşük Karbon Kahramanı Ödülü aldı. Proje kapsamında Nisan 2017 sonu itibarıyla 8655 kWh enerji güneş enerjisinden sağlandı ve 3980 kg karbondioksit tasarrufu yapıldı.

Önceki ve Sonraki Haberler