1. HABERLER

  2. YENİLENEBİLİR

  3. GÜNEŞ

  4. Çatı uygulamalarında belediye izni kalksın

Çatı uygulamalarında belediye izni kalksın

Enerji Günlüğü - (Güneş Enerjisinin Önünü Açacak 21 Öneri - 5 / Ateş Uğurel) Özel mülkiyet içine (bahçe-çatı-otopark) yapılacak fotovoltaik sistemlerde...

Çatı uygulamalarında belediye izni kalksın

Enerji Günlüğü - (Güneş Enerjisinin Önünü Açacak 21 Öneri - 5 / Ateş Uğurel) Özel mülkiyet içine (bahçe-çatı-otopark) yapılacak fotovoltaik sistemlerde belediye onayı kalkmalı.

Bu yine çok garip bir yönetmelik maddesi, kim neden koymuş anlamak mümkün değil. Türkiye çatılarında 25 milyon güneş kollektörü ve içinde 80-90 derece sıcak su bulunan yüzbinlerce tonluk depolar hiçbir denetime, yasal mevzuata tabi değil. Statik olarak mevcut çatılara en az zarar verecek PV kurulumlarının böyle bir izinle zorlaştırılması anlaşılır gibi değil.

Birçok kurumsal firmanın bahçesinde yıllardır kullandıkları otoparklar vardır. Bunların üzerine güneş paneli koymak için belediye izni alınması mantıkla örtüşen bir durum değildir.

Zaten belediyelerin çoğu kendilerine böyle bir sorumluluk verildiğinden haberdar değiller. Haberdar olanlar ise binbir sorun çıkartıyor. Çıkarmayanlar ise nasıl bir kağıt imzalıyor biliyor musunuz: "Hiçbir sorumluluk almamak kaydı ile xx çatısının uygunluğunu onaylıyorum". Sorumluluk alınmıyorsa onay mekanizmasının hukukta veya pratik hayatta ne karşılığı var?

Tek bir karşılığı var: Biraz daha vatandaşı bu işten soğutalım, korkup vazgeçsinler. Direkt böyle bir amaç hedeflenmemiş olsa dahi elbette doğal sonuç bu oluyor.

Zavallı güneş panelinin nasıl bir farklılığı vardır ki, chiller ünitesi-klima-uydu anteni-güneş kollektörü için istenmeyen tüm izinler kendisinden istenmektedir?

Çatı, solar-otopark gibi projelerle ile ilgili tüm HUKUKİ ve TEKNİK (büyük harfle yazalım!) sorumluluk sadece ve sadece müşteri ve uygulamayı yapan mühendislik firmasına verilmelidir. Mühendislik firmasına ait imza sirkülerinin de başvurular sırasında alınması ile birlikte sorumlu kişi ve firmalar (bir kaza anında) rahatlıkla saptanacaktır.

Dolayısı ile hiçbir pratik anlamı olmayan belediye onayı zorunluğunun hemen yürürlülükten kaldırılması gerekmektedir. 

İŞTE GÜNEŞ PANELİ YATIRIMLARININ ÖNÜNÜ AÇACAK 21 ÖNERİ!

Önceki ve Sonraki Haberler