1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Çeçen: Elektrikte öngörülebilir bir piyasa lazım

Çeçen: Elektrikte öngörülebilir bir piyasa lazım

Enerji Günlüğü - ELDER Yönetim Kurulu Başkanı Serhat Çeçen, elektrik dağıtım sektöründe kaliteyi artırmak adına öngörülebilir bir piyasaya ihtiyaç...

Çeçen: Elektrikte öngörülebilir bir piyasa lazım

Enerji Günlüğü - ELDER Yönetim Kurulu Başkanı Serhat Çeçen, elektrik dağıtım sektöründe kaliteyi artırmak adına öngörülebilir bir piyasaya ihtiyaç olduğunu söyledi.

Elektrik Dağıtım Hizmetleri Derneği (ELDER) Yönetim Kurulu Başkanı Serhat Çeçen, 23. Uluslararası Enerji, Çevre Fuarı ve Konferansı’nda (ICCI 2017) MÜSİAD özel oturumunda yaptığı konuşmada elektrik dağıtım sektörünün gelişimi ve hedeflerine ilişkin konuları ele aldı. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak tarafından açıklanan “Milli Enerji Stratejisi” vizyonuyla Türkiye’nin arz güvenliği sorunu kalmadığını belirten Çeçen: “Dünyada enerji tüketiminin artmasıyla elektrik piyasalarının yeniden düzenlenmesi, yeni bir mimari söz konusu. Yeni bir sayfa oluşturuyoruz. Bizler bu işi yapılandırırken birinci jenerasyondayız. Bu özelleştirmeler, yeniden yapılandırmalar, mevzuat değişiklikleri geleceğimizi inşa ediyor. Burada odak nokta tüketici.” dedi. Çeçen ayrıca dağıtım sektörünün özelleşmesiyle birlikte en şeffaf, kesintisiz ve çabuk hizmeti verebilmek için de gerekli yatırımlar, atılımlar ve sürdürülebilir bir çevre politikasının en ön planda yer aldığını ifade etti.

Dağıtım şirketlerinin son 5 yıldır 40 milyon aboneye, 80 milyon vatandaşa hizmet verdiğini hatırlatan Çeçen: “Önümüzdeki 3-4 senelik dönem, elektrik arzındaki yatırımların ilerlemesi ile bizim de en kaliteli hizmeti götürmek için yapacağımız altyapı yatırımlarının tamamlanması gereken bir dönem olacak.

Bugünlere gelindiğinde özelleştirmelerle birlikte elektrik dağıtım sektörü olarak devletimize 13 milyar dolarlık bir ödeme yaptık. Sektörümüzde bu yatırımları yaparken, bir yandan da kaliteyi arttırarak devam ettirmek için de finansal sürdürülebilirliğe de ihtiyacımız var. Öngörülebilir bir piyasaya sahip olmamız gerekiyor. Bunun için de otoriteyle uyumlu bir çalışma içindeyiz.” diye konuştu.

ÜRETİM ARTARKEN MÜŞTERİ MEMNUNİYETİ DE SAĞLANMALI

Özelleştirmedeki ana amacın kamu yatırım yükümlülüğünden kurtulacak ve yatırımların artacağı bir model elde etmek olduğuna vurgu yapan Serhat Çeçen, tüketim artarken müşteri memnuniyetini de yakalamak gerektiğini savundu. “Yatırım miktarları arttı, bugün yıllık ortalama 4-4,5 milyar liralık yatırımlar söz konusu. Birçok bölgemiz kesintisiz ve kaliteli hizmet üretiyor. Neredeyse, tüm dağıtım bölgelerimizde teknolojik yatırımlar da gerçekleşiyor. Bunu tüketicimizin memnuniyeti için gerçekleştirdik.”

KAÇAK ENERJİ MÜCADELESİNDE HEDEFE ULAŞACAĞIZ

Serhat Çeçen: “Özel sektörle birlikte kadın çalışan oranını da artırma gibi bir politika devam ediyor. Bugüne gelindiğinde, kayıp kaçak oranları bugün yüzde 15'lerin altına indi. Kayıp kaçak oranının yüksek olduğu bölgeler çıkarıldığında Türkiye yüzde 8 olan OECD ortalamasını yakaladı. Önümüzdeki dönem dağıtım şirketlerinin kaçak enerjiyle en yoğun mücadele edeceği bir dönem olacak. 2020 yılı ise istenilen hedeflere ulaştığımız bir yıl olacak.”

Enerji Günlüğü

 

Önceki ve Sonraki Haberler