1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Çeçen: Teknoloji yatırımlarına 2 milyar TL kaynak ayırdık

Çeçen: Teknoloji yatırımlarına 2 milyar TL kaynak ayırdık

Enerji Günlüğü – ELDER Yönetim Kurulu Başkanı Serhat Çeçen, dağıtım sektörü olarak ARGE ve teknoloji yatırımlarına önemli miktarlarda kaynak...

Çeçen: Teknoloji yatırımlarına 2 milyar TL kaynak ayırdık

Enerji Günlüğü – ELDER Yönetim Kurulu Başkanı Serhat Çeçen, dağıtım sektörü olarak ARGE ve teknoloji yatırımlarına önemli miktarlarda kaynak ayırdıklarını ifade etti.

Bursa’da ELDER tarafından 11’incisi düzenlenen sektör toplantısında konuşan ELDER Yönetim Kurulu Başkanı Serhat Çeçen, elektrik dağıtım sektörünün toplam yatırımları içinde ARGE yatırımlarının 200 milyon TL olduğunu bununla birlikte teknoloji yatırımları için de 2 milyar TL kaynak ayırdıklarını belirtti.

Milli Enerji ve Maden Politikası’nın başlangıcından bu yana bir yılı aşkın bir zaman geçtiğini ifade eden Serhat Çeçen, “O dönemden bu döneme; kapasite piyasalarına işlerlik getirildi ve bu sayede arz güvenliğinde yaşanabilecek belirsizlikler giderildi. Yerli kaynaklardan yararlanma adına önemli düzenlemeler yapıldı, elektrik üretiminde dışa bağımlılıkta kısa sürede anlamlı oranda azaltıldı. YEKA projeleri ile bir yandan yenilenebilir kapasitesinde önemli büyüme elde edilirken diğer yandan ülkemizin bu alanlardaki teknoloji geliştirme yetkinliğine katkı sağlandı. Gerek elektrik gerek gaz için maliyet bazlı fiyatlandırma konusunda olumlu gelişmeler yaşandı. Çatı tipinin hızla yaygınlaşması için gerekli düzenlemeler yapıldı. İki FSRU terminali bitirildi ve devreye alındı. Uzun süredir yatırımı planlanan ve ülkemiz için çok büyük önem arz eden Akkuyu Nükleer Santrali yatırımı temeli atıldı” dedi.

ARGE’YE 200 MİLYON TL

Kesintisiz elektrik hizmeti sunmanın ve vatandaş memnuniyetini dünya standartlarının üzerine taşımanın önemine değinen Çeçen, bölgesel ve iklimsel koşullar ne olursa olsun hizmetleri aksatmadan sürdürmek amacıyla yatırımlara devam ettiklerini belirtti. Çeçen şöyle konuştu; “Bildiğiniz üzere sektör olarak 2016-2020 yıllarını kapsayan 3. Tarife Dönemi için yaklaşık 20 milyar TL’lik bir yatırım taahhüdümüz var. 2016 yılında bu rakamın 4,3 milyar, 2017’de ise 5,9 milyar TL’lik kısmını; toplamda yarısını gerçekleştirmiş bulunuyoruz. Sektör olarak önceliğimiz, yaşı 30’u aşan şebeke alt yapımızı yenilemektir. 2017 yılında gerçekleştirdiğimiz 5,9 milyar TL yatırımın 4,7 Milyar TL’si, yüzde 80’i, doğrudan şebeke yatırımıdır. Özelleştirme sonrasında her yıl dağıtım sektörü en fazla yeni yatırım yapılan sektörler arasında ilk sıralarda yer alıyor.”

ÇAĞRI MERKEZLERİ ÇALIŞAN SAYISI ARTTI

Türkiye çapında 1,1 milyon kilometre hat, 154 bin EMVEA (MVA) trafo kapasitesi ile 34,6 milyon hane ve 7,9 milyon ticari noktaya hizmet sunduklarını dile getiren Çeçen, “Bunu yapabilmek için doğrudan ve dolaylı olarak yaklaşık 100 bin kişi çalıştırıyoruz. Kesinti sayısı ve sürelerini azaltmak için son bir yıl içinde 3 bin 600 yeni arıza onarım ve bakım personeli işe aldık. Müşteri memnuniyeti sürecinin belki de en kritik noktalarından olan Çağrı Merkezlerimizde personel sayımızı 9 yeni merkezle birlikte yüzde 173’lük bir büyümeye giderek, toplam çağrı merkezi çalışan sayımızı 3 bin 200’e yükselttik. Özelleştirme öncesi ülke genelinde yüzde 20’lerde seyreden kayıp kaçak oranı günümüzde yüzde 13’ler seviyesine geriledi. Kayıp kaçağın çok yüksek olduğu Doğu ve Güneydoğu’daki bazı illerimiz dışındaki bölgelerimizde oranın OECD seviyelerine yani yüzde 8'lere kadar indirdik” dedi.

Enerji Günlüğü 

Önceki ve Sonraki Haberler