1. HABERLER

  2. YENİLENEBİLİR

  3. GÜNEŞ

  4. Çek Cumhuriyeti’nden temiz enerjiye vergi

Çek Cumhuriyeti’nden temiz enerjiye vergi

Enerji Günlüğü - Çek senatosu yenilenebilir enerjide devlet yardımını sonlandıran ve güneş enerjisi santrallerine vergi koyan yeni ticari yasaları onayladı. Çek...

Çek Cumhuriyeti’nden temiz enerjiye vergi

Enerji Günlüğü - Çek senatosu yenilenebilir enerjide devlet yardımını sonlandıran ve güneş enerjisi santrallerine vergi koyan yeni ticari yasaları onayladı. 

Çek senatosunun Cuma günü onayladığı yeni yasalar artan enerji tüketim fiyatlarına tepki olarak sunulan teklif ile gündeme gelmişti. Çek Parlamentosu alt meclisinde Ağustos ortasında geçen yasa teklifinin üst mecliste de onaylanmasına kesin gözüyle bakılmıştı.

Yeni yasalar Çek Başbakanı Milos Zeman tarafından onaylanıp yürürlüğe girmeyi bekliyor. Yasalar yürürlüğe girdiğinde, 31 Aralık 2013 tarihinden sonra kurulan yenilenebilir enerji tesisleri alım garantisi teşviğinden ve diğer devlet yardımlarından yararlanamayacak.

2010 yılından sonra kurulan güneş santralleri her bir santral için yüzde on vergi ödemek zorunda olacak. Devlet destekli PV kurulumunu en son alan 30 kW altındaki küçük santraller ve konutlardaki sistemler bu yasanın dışında tutulacak.

Geçen Ağustos ayında İspanya Hükümeti de yenilenebilir enerji santrallerinde üretilen elektriklerden kW başına 6 euro sent vergi alınmasını öngören bir yasa çıkarmıştı.

Önceki ve Sonraki Haberler