1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Çekya, Yunus Emre'yi kurtarmaya çalışıyor

Çekya, Yunus Emre'yi kurtarmaya çalışıyor

Enerji Günlüğü - Çek Cumhuriyeti, en büyük yurtdışı enerji yatırımı olan Eskişehir'deki Adularya Yunus Emre Termik Santrali'ni tamamlamak için görüşmelerini...

Çekya, Yunus Emre'yi kurtarmaya çalışıyor

Enerji Günlüğü - Çek Cumhuriyeti, en büyük yurtdışı enerji yatırımı olan Eskişehir'deki Adularya Yunus Emre Termik Santrali'ni tamamlamak için görüşmelerini yoğunlaştırdı.

Çek Cumhuriyeti basınında yer alan habere göre, Naksan Holding’e bağlı Adularya Enerji ile Çek Cumhuriyeti'nin ortaklaşa yürüttüğü Eskişehir'deki 290 MW'lık Yunus Emre Termik Santrali projesi Çek hükümeti için tam bir kabusa döndü. Naksan Holding'e 15 Temmuz darbe girişimi sonrası FETÖ terör örgütüyle ilişkili olduğu gerekçesiyle el konulmasının ve santralin inşasını üstlenen Çek şirket Vitkovice Power Engineering'in iflasla karşı karşıya kalmasının ardından Çek hükümeti içinde de başka bir diplomatik kriz yaşandı.

Habere göre, Türkiye hükümeti ile santral yatırımı konusunda görüşmeler yapmak için görevlendirilen Çek Dışişleri Bakanı Lubomir Zaoralek Türkiye'ye geldiğinde kendisinden önce Çek Maliye Bakanı Andrej Babis tarafından hükümetin haberi olmadan kendi inisiyatifiyle bir heyetin gönderilmiş olduğun öğrendi. Çek hükümetinin koalisyon ortağı Sosyal Demokratlar ile Cumhuriyetçiler arasında bu nedenle kriz yaşandı.

Çek Maliye Bakanı Andrej Babis ise kendi gönderdiği heyetin görüşmelerde başarılı olduğunu ve santralin tamamlanması konusunda bir anlaşmaya varıldığını kaydetti.

Çek Cumhuriyetinin yurtdışında yürütmekte olduğu en büyük projelerinden birisi olan santralin Santralin inşaasını EPC Contractor (Anahtar Teslim Tedarikçi) Çek Cumhuriyeti'nin önde gelen şirketlerinden Vitkovice Machinery Group üstlendi. Ülkenin en büyük bankası konumundaki Chez Export Bank da finansal destek verdi. 

ADULARYA YUNUS EMRE TERMİK SANTRALİ İÇİN KAMULAŞTIRMA

Önceki ve Sonraki Haberler