1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. Çelik: Doğalgaz cihazlarının yüzde 80`i yerli

Çelik: Doğalgaz cihazlarının yüzde 80`i yerli

Enerji Günlüğü -DOSİDER Başkan Vekili Dr. Celalettin Çelik, Türkiye'de kullanılan doğalgaz cihazlarının yüzde 80'inin yerli üretim olduğunu söyledi.Doğalgaz...

Çelik: Doğalgaz cihazlarının yüzde 80`i yerli

Enerji Günlüğü -DOSİDER Başkan Vekili Dr. Celalettin Çelik, Türkiye'de kullanılan doğalgaz cihazlarının yüzde 80'inin yerli üretim olduğunu söyledi.

Doğalgaz Cihazları Sanayicileri ve İşadamları Derneği (DOSİDER) Başkan Vekili Dr. Celalettin Çelik,6. Uluslararası Doğalgaz Sempozyumu'nda (INGAS 2015) yaptığı konuşmada, Türkiye'de cihaz bazında doğalgaz pazarının, büyük ölçüde yerli üretimden karşılandığını söyledi.

Çelik, ""Türkiye'de doğalgaz pazarının cihaz bazında büyük ölçüde yerli üretim tarafından karşılandığını söylemekten memnuniyet duyuyorum. Dünyanın belli başlı üreticileri Türkiye'de üretim yapmaktadır. Gelenekselleşmiş çok değerli yerli üreticilerimiz de var. Türkiye'de kullanılan cihazların yüzde 80'i ülkemizde üretilmektedir. Büyük bir ihracat potansiyeli söz konusu. Pek çok projeyi biz gaz dağıtım şirketleriyle yürüttük." dedi.

ORTAK İÇ TESİSAT ŞARTNAMESİNİ TAMAMLAYACAĞIZ

Bunun yanında henüz tamamlayamadıkları bir Ortak İç Tesisat Şartnamesi olduğunu belirten Çelik, "Çok çeşitli illerde bölgelerde farklı şartnameler uygulanabilmektedir. Bunların tek bir merkezden toplanması bizim en büyük arzumuzdur. Bu konuda da faaliyetlerimize devam edeceğiz. AB ile yapılan çalışmalar çerçevesinde bir takım enerji tüketen cihazların etiketlenmesi söz konusu. Bizim sektörümüzde ise birkaç yıl içinde devreye girecek. Burada yoğuşma teknolojisi ön plana çıkacaktır." ifadesini kullandı.

Yoğuşmalı ürünlerdeki yerlileştirme oranını artırmak üzere bir Gaz Yakan Cihazlar Mükemmeliyet Merkezi üzerinde prensip anlaşmasına vardıklarının altını çizen Çelik, böylece yıllık yaklaşık 250 milyon liralık ithalat tutarını yerli üretimle karşılamayı ve bunu 2018 yılında yürürlüğe koymayı planladıklarını söyledi.

Önceki ve Sonraki Haberler