1. HABERLER

  2. SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK

  3. Çevre örgütleri yeni elektrik yasa değişikliğinden endişeli

Çevre örgütleri yeni elektrik yasa değişikliğinden endişeli

Enerji Günlüğü - Greenpeace Akdeniz, TEMA Vakfı ve WWF-Türkiye, yerli kömüre teşviği içeren ve elektrik fiyatlarını arttıracak olan yeni elektrik yasa...

Çevre örgütleri yeni elektrik yasa değişikliğinden endişeli

Enerji Günlüğü - Greenpeace Akdeniz, TEMA Vakfı ve WWF-Türkiye, yerli kömüre teşviği içeren ve elektrik fiyatlarını arttıracak olan yeni elektrik yasa değişikliğinden endişe duyduklarını açıkladılar. 

Greenpeace Akdeniz, TEMA Vakfı ve WWF-Türkiye tarafından yapılan açıklamada, “İklim değişikliği ile daha etkin bir şekilde mücadele etmemiz gereken bir dönemde, Türkiye'nin iklim politikaları karbon yoğunluğunu azaltmaya odaklanmalı. Kömürün elektrik üretimindeki payını artıran politikalardan vazgeçmeli, enerji verimliliği ve yenilenebilir enerjiye odaklanmalıyız. Elektrik fiyatlarında artış baskısı yaratacak, elektrik piyasasının akıllı şebeke, yerinde üretim gibi yeni dinamiklere uyumunu zorlaştıracak, tarım ve gıda güvenliğini tehdit edecek uygulamalara sebep olabilecek kanun değişiklikleri nedeniyle büyük endişe içindeyiz” denildi.

KÖMÜRE TEŞVİK ELEKTRİK FİYATLARINI ARTTIRACAK

Yasa tasarısının kayıp kaçak bedelleri üzerinden tartışılsa da elektrik fiyatlarını yükseltecek bir başka değişikliği de içerdiğine vurgu yapılan açıklamada, "Tasarının yasalaşması halinde yerli kömürden üretilecek elektrik için alım garantisi sağlanmış, şebekeye erişim önceliği tanınmış olacak. Analizler alım garantisinin yıllık toplam maliyetinin 1,1 milyar ABD Doları düzeyinde olacağını ve elektrik fiyatının yüzde 19 artacağını gösteriyor. Eğer linyit santrallerinde üretilen elektrik miktarı resmi hedeflerdeki 57 teravatsaate ulaşırsa, teşviklerin yıllık maliyeti 2 milyar ABD Doları’nı aşarken, piyasadaki elektrik fiyatlarındaki artış yüzde 29 seviyesine ulaşabilir.” denildi.

YENİLENEBİLİR ENERJİ UCUZLUYOR

2014 ve 2015 yıllarının küresel ölçekte yenilenebilir enerji kaynaklarının yılı olduğu belirtilen açıklamada, "Her iki yıl içerisinde de devreye alınan yeni elektrik kurulu gücünün yarıdan fazlasını yenilenebilir enerji santralleri oluşturdu. Beklentiler ve piyasa koşulları bu gidişatın güçlenerek devam edeceğini gösteriyor. Uluslararası Enerji Ajansı 2015 Dünya Enerji Görünümü raporunda, 2015 – 2040 arasında elektrik sektöründe yeni kurulu güç için yapılacak yatırımın yüzde 60'ının yenilenebilir enerji kaynaklarına dayalı projelere aktarılacağını öngörüyor. Paris İklim Anlaşması sonrasında kömür projelerinin finansmanının önünde önemli engeller yükseliyor. Bütün bu dönüşüm ve Türkiye’nin zengin yenilenebilir enerji potansiyeline rağmen, kömüre agresif teşvikler sunulması kabul edilemez.” ifadesi kullanıldı.

Önceki ve Sonraki Haberler