1. HABERLER

  2. SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK

  3. Çevresel istihdamın yüzde 90`ı erkek

Çevresel istihdamın yüzde 90`ı erkek

Enerji Günlüğü - Türkiye'deki toplam çevresel harcamalar 2013 yılında 19.3 milyar TL olarak hesaplandı. Çevre faaliyetlerinde çalışanların yüzde 90'ı...

Çevresel istihdamın yüzde 90`ı erkek

Enerji Günlüğü - Türkiye'deki toplam çevresel harcamalar 2013 yılında 19.3 milyar TL olarak hesaplandı. Çevre faaliyetlerinde çalışanların yüzde 90'ı erkeklerden oluştu.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) 2013 yılındaki çevresel istihdam, gelir ve harcama istatistiklerini yayınladı. Buna göre söz konusu dönemde toplam 19.3 milyar TL'lik çevresel harcama gerçekleştirildi. Bu tutarın yüzde 67.7 'sini cari harcamalar, yüzde 32.3 'ünü ise yatırım harcamaları oluşturdu.

Toplam çevresel harcamaların yüzde 77.4 'ü kamu sektörü, yüzde 22.6 'sı ise iş sektörü tarafından gerçekleştirildi. Kamu sektörünün toplam çevresel harcamaları içindeki en büyük payını yüzde 80 ile belediyeler oluşturdu.

Toplam çevresel harcamaların gayri safi yurtiçi hasıla içindeki payı 2013 yılında yüzde 1.2 olarak gerçekleşti.

EN BÜYÜK KALEM ATIK YÖNETİMİNE

Toplam çevresel harcamaların yüzde 37.6 'sını atık yönetimi hizmetleri, yüzde 33'ünü su hizmetleri, yüzde 18.3'ünü atıksu yönetimi hizmetleri ve yüzde 11.1'ini ise diğer konularda yapılan çevresel harcamalar oluşturdu.

Kamu sektörü çevresel harcamalarında yüzde 42.3 ile su hizmetlerinin, iş sektöründe ise yüzde 65.9 ile atık yönetimi hizmetlerinin en yüksek paya sahip olduğu tespit edildi.

TÜİK verilerine göre, Türkiye'de 2013 yılında elde edilen toplam çevresel gelirlerin tutarı 15.9 milyar TL oldu. Çevresel gelirlerin yüzde 64'ü kamu sektöründe, yüzde 36'sı ise iş sektöründe sağlandı.

ÇEVRESEL FAALİYETLERDE % 90 ERKEK İSTİHDAMI

TÜİK'in istatistikleri içinde, çevresel faaliyetlerdeki istihdam verileri de yer aldı. Buna göre, çevresel faaliyetlerdeki toplam istihdam 65 bin kişi olarak kayda geçti.

Kamu kuruluşları, il özel idareleri, girişimler ve organize sanayi bölgelerinde, çevresel faaliyetlerde 2013 yılında toplam 65 bin 124 kişi istihdam edildi. Çevresel faaliyetlerde istihdam edilenlerin yüzde 10'unu kadın, yüzde 90'ını ise erkekler oluşturdu.

İSTATİSTİKLER NEYİ KAPSIYOR?

Çevresel istihdam, gelir ve harcama istatistikleri, kamu sektöründe çevresel faaliyette bulunan tüm kamu kuruluşları, tüm il özel idareleri, çevresel faaliyet yürüten tüm mahalli idare birlikleri, nüfus büyüklüğüne bakılmaksızın tüm ilçe belediyeleri ile nüfusu 5 bin ve üzerindeki tüm belediyeleri kapsıyor.

İş sektöründe ise "madencilik ve taşocakçılığı" sektöründe 50, "imalat" ve "inşaat" sektörlerinde 150, "elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı" ve "su temini; kanalizasyon, atık yönetimi ve iyileştirme faaliyetleri" sektörlerinde 10 ve diğer sektörlerde 250 ve daha fazla çalışanı olan girişimlerle faal ve altyapı işleri devam eden tüm organize sanayi bölgeleri kapsam dahilinde yer alıyor.

Önceki ve Sonraki Haberler