1. HABERLER

  2. YENİLENEBİLİR

  3. HİDRO

  4. Ceykan Enerji, Yüksekova’da HES kuracak

Ceykan Enerji, Yüksekova’da HES kuracak

Ceykan Enerji, 325 milyon TL’yi aşan bir yatırımlar Hakkari’de 45 MW kurulu gücünde Rubarişin Barajı ve Hidroelektrik Santrali (HES) kurup işletecek.

Ceykan Enerji, Yüksekova’da HES kuracak

Enerji Günlüğü - Hakkari’nin Yüksekova ilçesi sınırları içinde bulunan Rubarişin Deresi üzerinde 45 MW kurulu gücünde Rubarişin Barajı ve Hidroelektrik Santrali (HES) kurulacak. 

Hakkari İli, Yüksekova İlçesi sınırları içerisinde Rubarişin Deresi üzerinde Ceykan Enerji Üretim A.Ş. tarafından 45 MW kurulu gücünde Rubarişin Barajı ve Hidroelektrik Santrali (HES) kurulması planlanıyor. Değeri 325 milyon TL’yi aşan proje kapsamında ayrıca kırma-eleme-yıkama tesisi ve hazır beton santrali kurulması da planlanıyor. Kırma-Eleme-Yıkama Tesisi’nde işlenecek malzeme miktarı 400.000 ton/yıl olacak.

Proje kapsamında Rubarişin çayı üzerinde temelden 57.00 m yükseklikte silindirle sıkıştırılmış beton (SSB) baraj ile toplanacak sular su alma yapısı ile 5.60 metre çapında yaklaşık 265.00 metre uzunluğunda çelik kaplı tünele alınacak. Tünel bitiminden sonra tranzisyon ile çap 5.10 metreye düşürülecek ve bir vana odası tesis edilecek. Vana odasından sonra yaklaşık 131.25 metre uzunluğunda ve 5.10 metre çapında cebri boru vasıtasıyla 995.00 metre kuyruksuyu kotunda yer alan santral binasına aktarılacak. Santral binasında enerjisi alındıktan sonra su yatağa tekrar bırakılacak. Proje ile ortalama toplam 85,93 GWh/yıl enerji üretilecek. 

Rubarişin Barajı ve HES’te senkron generatörlerden üretilen enerji, ünite transformatörleri vasıtası ile yükseltildikten sonra 154 kV kapalı şalt donanımına aktarılacak, buradan da 50 km mesafedeki Hakkari TM’ye bağlanacak.

Enerji Günlüğü 

Önceki ve Sonraki Haberler