1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. Cezayir’den yılda 4.4 milyar m3 LNG gelecek 

Cezayir’den yılda 4.4 milyar m3 LNG gelecek 

İki ülke arasındaki anlaşma üç yıl uzatıldı, Türkiye Cezayir’den yılda 4.4 milyar m3 sıvılaştırılmış doğalgaz (LNG) almaya devam edecek.

Cezayir’den yılda 4.4 milyar m3 LNG gelecek 

Enerji Günlüğü - Türkiye, enerjide arz güvenliğini sağlamak amacıyla farklı ülkelerle yaptığı iş birliklerini sürdürüyor. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Cezayir ziyareti kapsamında gerçekleşen Yüksek Düzeyli İş Birliği Konseyi İkinci Toplantısı’nın ardından BOTAŞ ile Cezayir ulusal petrol ve doğal gaz şirketi SONATRACH arasında bir anlaşma imzalandığını belirtti. 

Anlaşmayla, iki ülke arasında 1988 yılından beri devam eden LNG alım-satım ithalat anlaşmasının süresinin üç yıl daha uzattıklarını kaydeden Alparslan Bayraktar “Bu süre içerisinde Türkiye Cezayir’den yıllık 4,4 milyar metreküp LNG almaya devam edecek. Bu tarihi anlaşmanın uzatılmasına dair ortaya konulan irade taraflar arasında köklü iş birliğini daha da güçlendirerek geleceğe taşıyacaktır” dedi. 

35 YILLIK ANLAŞMA

Türkiye’nin Cezayir’den sıvılaştırılmış doğalgaz (LNG) ithalatını düzenleyen ilk anlaşma 14 Nisan1988 tarihinde imzalandı. Anlaşma kapsamında SONATRACH, BOTAŞ’a LNG tedarik etmeye başladı. Yıllar içinde yenilenen anlaşma, Ekim 2024’te sona eriyordu. BOTAŞ Genel Müdürü Abdulvahit Fidan ve Sonatrach Genel Müdürü Rachid Hachichi arasında imzalanan son anlaşma ile bu süre 2027 yılına kadar uzatıldı. Anlaşma kapsamında Türkiye, Cezayir’den yıllık 4,4 milyar metreküp LNG ithal edecek. 

Önceki ve Sonraki Haberler