1. HABERLER

  2. SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK

  3. Chevron nükleer füzyona yatırım yapıyor

Chevron nükleer füzyona yatırım yapıyor

Amerika merkezli petrol şirketi Chevron, karbon ayak izini azaltmak amacıyla nükleer füzyon girişimi Zap Energy’e yatırım yapacak. 

Chevron nükleer füzyona yatırım yapıyor

Enerji Günlüğü - Amerika merkezli petrol şirketi Chevron, karbon ayak izini azaltmak amacıyla nükleer füzyon girişimi Zap Energy’e yatırım yapacak. 

Karbon ayak izini azaltmayı planlayan Amerikan enerji devi Chevron, son dönemde yoğunlaşan çalışmalarında emisyonun düşürülmesi baskıları ardından temiz enerji kaynağı nükleer füzyona yatırım kararı aldı. Şirket, nükleer füzyon start-up şirketi Zap Energy’e yatırım yaptığını ve karbon ayak izini azaltmak için nükleer füzyon girişimlerini destekleyen İtalyan Eni ve Norveçli Equinor'a katıldığını açıkladı. 

Chevron açıklamasında yatırım meblağını belirtmezken, “Chevron Technology Ventures’ın füzyona yaptığı yatırım, şirketin çeşitli düşük karbonlu enerji kaynakları portföyüne odaklanmasını geliştirmek için bir fırsattır” ifadesini kullandı.

2017'de kurulan ve çığır açıcı plazma hapsetme teknolojisi geliştiren Amerika merkezli Zap Energy, Temmuz itibarıyla Seri A yatırımlarından 6,5 milyon dolar topladı. 

Nükleer füzyon iki hafif elementin nükleer reaksiyonlar sonucu birleşerek daha ağır bir element oluşturmasıdır. Çekirdek tepkimesi olarak da bilinen bu tepkimenin sonucunda çok büyük miktarda enerji açığa çıkar. Füzyon tepkimeleri Güneş’te her an doğal olarak gerçekleşmektedir. Güneş'ten gelen ışık, hidrojen çekirdeklerinin birleşerek helyuma dönüşmesi ve bu dönüşüm sırasında kütle kaybı karşılığı enerjinin ortaya çıkması sayesinde meydana gelir. 

 

Önceki ve Sonraki Haberler