1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. Chevron’un çekilme kararı Litvanya’yı dalgalandırdı

Chevron’un çekilme kararı Litvanya’yı dalgalandırdı

Enerji Günlüğü – Amerikan Chevron şirketinin şeyl gazı arama çalışmalarından çekilmesinin ardından Litvanya Başbakanı Algirdas Butkevicius şeyl...

Chevron’un çekilme kararı Litvanya’yı dalgalandırdı

Enerji Günlüğü – Amerikan Chevron şirketinin şeyl gazı arama çalışmalarından çekilmesinin ardından Litvanya Başbakanı Algirdas Butkevicius şeyl gazı aramalarını düzenleyen yasalarda bir revizyon yapabileceklerini açıkladı.

Başbakan geçen hafta katıldığı bir radyo programında "Hazırlanmakta olan yeni şeyl gazı ihalesi için yasalara yeni bir bakış açısıyla bakmak gerek” dedi.

Amerikan şirketi Chevron 16 Eylül 2013 tarihinde Litvanya’nın 1800 kmlik Silute-Taurage bölgesinde şeyl gazı arama lisansını almıştı. Ancak Chevron arama ihalesini aldıkları günden bu yana çok fazla sayıda yeni yasal düzenlemelerin yapıldığı ve bu yatırım ve yasal çevre düzenlemelerinin bölgenin ekonomik potansiyelini çok fazla etkilediği ve değiştirdiği gerekçesiyle arama faaliyetlerinden çekildiğini açıklamıştı.

CHEVRON’UN ÇEKİLMESİ LİTVANYA’NIN ENERJİ BAĞIMSIZLIĞINA ZARAR VEREBİLİR

Chevron şirketinin şeyl gazı arama çalışmalarından çekilmesi Litvanya’nın enerji bağımsızlığı ve güvenliği mücadelesindeki başarılı ününe zarar verebilir düşüncesinde olan bazı muhalefet partili milletvekilleri Chevron’un çekilme kararını ‘skandal’ olarak değerlendiriyorlar ve hükümetin kötü ve istikrarsız yönetimine bağlıyorlar. Ülkede Visaginas Nükleer Santralinin çalışmalarını yapan Japon Hitachi şirketinin hala ülkede bulunmasını ise Japonların sabrına yoruyorlar.

ÇEKİLME KARARI ÇOK FARKLI ŞEKİLLERDE DEĞERLENDİRİLİYOR

Chevron’un Litvanya’nın Silute-Taurage bölgesinde şeyl gazı arama çalışmalarından çekildiğini duyurması ülkede çok farklı değerlendirmelere neden oldu.

Chevron’un çekilme kararını hükümetin beceriksizliği ve istikrarsız çevre yasalarına bağlayanların yanında, kararın ülkenin tek doğal gaz tedarikçisi olan Gazprom’un bir zaferi olduğunu düşünenler var.

Şeyl gazı arama çalışmalarına karşı olan yeşiller partisi gibi bazı partilerin milletvekillerine göre ise çekilme, Chevron’un çalışmaları daha ekonomik hale getirmek için başvurduğu bir oyun.

Silute-Taurage bölgesinde fiyatları yaklaşık sekiz kat artan arazi fiyatları bazı köylülerin aklını çelip zengin etse de “ Chevron gelseydi ne olurdu?” sorusuna herkesin yanıtı “ Çok şey değişirdi” şeklinde.

Önceki ve Sonraki Haberler